FOTO/ cure novi detalji akcije 'kolonija'

Ko su uhapšeni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove? Među njima i sin bivše SBB-ove ministrice

Hronika02.06.21, 14:51h

Ko su uhapšeni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove? Među njima i sin bivše SBB-ove ministrice
Prisluškujući telefone zbog jednog razbojništva u Sarajevu, istražitelji su saznali da Hota i njene kolege uzimaju mito za pozitivne izvještaje od privrednika gdje su vršili inspekcijske nadzore

 

15:40 Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), pod nadzorom Tužilaštva KS, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno-taktičke akcije kodnog naziva "Kolonija“ radi dokumentovanja grupe osoba koja zajednički djeluje na području KS, a koje se sumnjiče za krivična djela - udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima - neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te razbojništvo i teška krađa.

 

U sklopu tih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području KS, te je slobode lišeno 14 osoba inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se osobe, koje su obuhvaćena ovom istragom, H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru.

 

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „canabis sativa L“ i „amfetamin“, kao i oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim-kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

 

akcija-kolonija

 

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima - zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, protuzakonito posredovanje i davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381. KZFBiH.

 

U vezi sa spomenutim koruptivnim krivičnim djelima lišene su slobode četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

 

Osobe, lišene slobode, će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predane na dalju nadležnost Tužilaštvu KS uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima, saopćeno je iz FUP-a.

 

14:45 Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo upali su jutros u Federalnu upravu za inspekcijske poslove, saznaje Istraga.ba. U toku su pretresi prostorija koje je koristilo četvero inspektora koji su osumnjičeni za korupciju. Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

Prema informacijama Istrage, jedan od osumnjičenih je inspektor Mirza Ademaj, sin bivše SBB-ove ministrice zdravlja Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj. Osim njega, uhapšena je pod istragom je i inspektorica Edina Busuladžić. Ona je dobro poznata policijskim agencijama jer je 2019. godine, zajedno sa svojim kolegom Edvinom Brkićem, uhapšena u Ključu nako što je MUP-u Unsko-sanskog kantona dojavljeno da uzima mito u ugostiteljskim objektima.

 

Zbog korupcije je, kako saznaje Istraga, pod istragom i “prijaviteljica korupcije” Alzira Hota koja je, također, inspektorica u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.


“Od januara 2013. godine podnijela sam desetak disciplinskih prijava Vladi FBiH protiv Ibrahima Tirka, a koje su se odnosile, između ostalog, na kontinuirane zloupotrebe i prekoračenja službenih ovlasti uz nesavjesno trošenje budžetskih sredstava. Znate, Tirak je budžetu FBiH nanio ogromnu štetu”, svjedočila je Hota pritiv bivšeg direktora Federalne uprave za inspekcijske policije Ibrahima Tirka.

 

No, prisluškujući telefone zbog jednog razbojništva u Sarajevu, istražitelji su saznali da Hota i njene kolege uzimaju mito za pozitivne izvještaje od privrednika gdje su vršili inspekcijske nadzore, piše Istraga.ba.

 

12:05 U akciji 'Kolonija' koju provode Federalna uprava policije i MUP KS pod nadzorom Tužilaštva KS slobode je lišeno nekoliko osoba, a među njima su i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, potvrđeno je Patriji iz izvora bliskih istrazi.

 

Iz Tužilaštva KS jutros su saopćili da je riječ o višemjesečnoj akciji, a cilj je akcije rasvjetljavanje i dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela, trgovine narkoticima, razbojništva i krađa.

 

U toku su pretresi na više lokacija i lišenja slobode više osoba na području KS, TK, HNK. 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još