Sudskim vijećem predsjedavala Dalida Burzić

Ročište za produženje pritvora Darku Elezu: Pozvao svjedoka, on završio na KCUS-u u predinfarktnom stanju

Hronika01.06.21, 13:42h

Ročište za produženje pritvora Darku Elezu: Pozvao svjedoka, on završio na KCUS-u u predinfarktnom stanju
Jedan svjedok je, nakon što ga je Elez pozvao, završio u KCUS-u jer je od straha dobio predinfarktno stanje. Veliki broj dokaza i iskaza potvrđuje sumnju da je Elez šef međunarodne kriminalne grupe, kaže Čampara

 


Pred sudskim vijećem kojim je predsjedavala sutkinja Dalida Burzić danas je održano ročište za produženje pritvora Darku Elezu koji se sumnjiči za organizirani kriminal ubistva Siniše Miloševića Tigra i Miloša Ostojića, pokušaje likvidacija te iznude. Tužilac Dubravko Čampara u svom obrazloženju zatražio je da se ova mjera Elezu produži za još tri mjeseca, a kao ključni argument naveo je oduzimanje srbijanskog državljanstva od osumnjičenog.

 

U daljem obrazloženju Čampara je naveo da su svi svjedoci u strahu te da traže zaštitu.

 

Ti prisluškivani razgovori su nam dostavljeni i analiziramo ih

 

– Jedan svjedok je, nakon što ga je Elez pozvao, završio u KCUS-u jer je od straha dobio predinfarktno stanje. Veliki broj dokaza i iskaza potvrđuje sumnju da je Elez šef međunarodne kriminalne grupe – kaže Čampara.

 

Jedan od svjedoka prema tvrdnjama tužioca čak je donio i snimak iznajmljivanja stana za potrebe skrivanja potencijalnih ubica u Bijeljini.

 

– Znamo i kako je ukradeno vozilo kojim je izvršeno ubistvo i taj koji je ukrao auto je u pritvoru i u postupku je dobivanja imuniteta. Od 2018. do 2020. godine Elez je bio pod posebnim istražnim radnjama. Ti prisluškivani razgovori su nam dostavljeni i analiziramo ih. Njegovo državljanstvo je oduzeto ali još nismo dobili zvaničnu odluku koja će doći diplomatskim kanalima – rekao je tužilac Čampara.

 

Također je ustvrdio da su stvorene zakonske pretpostavke da se Elezu sudi u predmetu “Lutka”. Navedeno je da je prema iskazu jednog svjedoka pet dana prije izvršenja ubistva 2018. Elez ilegalno ušao u BiH.

 

– Ako mu se ne produži pritvor pobjeći će, neće u Srbiju već u Crnu Goru – kaže Čampara.

 

Modus operandi Elezove grupe prema stavu Tužilaštva BiH je ostao isti od 2008. do danas. Pređe se ilegalno granica, iznajmi se stan takozvani štek, izvrši se ubistvo i opet se ilegalno pređe granica.

 

Oduzimanje državljanstva

 

Elezov advokat Senad Kreho naveo je da je beogradski advokat danas uputio tužbu protiv Srbije zbog oduzimanja državljanstva.

 

– Svjedok Vladimir Stevanović Mančo dao je tri iskaza u kojima kaže da je organizator grupe Vladan Pejušić. Tamo kaže da ga Elez navodno pita ko ima više para Jovan Škobo ili Milutin Mića Danilović. Traži navodno da li imaju kontakt sa Đorđom Ždralom Đokom te da prati njihovo kretanje. Radi se o profesionalnom svjedoku koji iskaze daje u šest predmeta – naveo je Kreho.

 

Kreho je naveo da je tužilac Stevanoviću prezentirao snimak sa ubistva Tigra a on je kazao da je mogući izvršilac odnosno pucač Vladimir Kovačević Kovač, navijač beogradskog Rada (skupina poznata po nasilnim djelima i fašističkim stavovima, op. aut.).

 

Kreho je kazao da je isti svjedok kasnije kao izvršioca identificirao Ninoslava Miloševića (plaćenik na stranim ratištima i optuženik za terorizam u Srbiji, op. aut.).

 

– Priča da je Elez dao nalog da se ubiju Miloš Božović i Zlatan Ćuk u Bijeljini nije tačna. Svjedok kaže da je svjedok Mančo kazao Božoviću da je za njegovo ubistvo plaćeno 50.000 eura a da je pucač trebao biti Nedeljko Lizdek (dovodi se u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Op. a). To mu je navodno rekao u garaži u Bijeljini – kaže Kreho.

 

Zna se ko je pobio te ljude

 

On je naveo da su se Miroslav Škobo i Milutin Danilović pomirili u Beogradu te da su sve sukobe zaboravili.

 

Kreho kao svjedoke identificirao i još nekoliko osoba iz bh. podzemlja poput Admira Hodžića i Admira Kalendera. Posebno interesantan je bio Krehin navod da je od jednog pripadnika MUP-a KS oduzet telefon u kojem su bile fotografije iskaza svjedoka u ovom predmetu, a što je iskorišteno da se na njih vrši pritisak.

 

– Zašto taj policajac nije uhapšen – upitao se Kreho.

 

On je zatražio da se Elezu odrede mjere zabrane te da će biti u njegovoj kući i da će ga tu prijaviti jer na području RS neće biti siguran ni tri minute.

 

Sudu se obratio i Elez.

 

– Sve je jasno. U pitanju je “Lutka” od prvog dana. Meni je nezakonito uzeto državljanstvo Srbije. Daću garant da se protiv mene vodi istraga od rođenja pa do danas. Zna se ko je pobio te ljude. Jednom će oni doći ovdje u sudnicu pa će morati pojasniti sve. Slušala je mene OSA, BIA i Banja Luka. Drago mi je da tužilac ima te snimke sve će se vidjeti u snimcima, koliko sam se primirio. Meni je svejedno odredili pritvor ili ne, radite šta hoćete, ja na leđima imam “Lutku” – kazao je Elez.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!