Ispoštovani svi zahtjevi

Novalić se sastao s kineskim ambasadorom: Ugovor o nabavci 500.000 doza Sinopharma je u fazi potpisivanja

Front31.05.21, 16:48h

Novalić se sastao s kineskim ambasadorom: Ugovor o nabavci 500.000 doza Sinopharma je u fazi potpisivanja
Novalić je rekao i da Federacija BiH potpisivanjem ovog ugovora neće odustati od direktne nabavke vakcina Sputnik i Pfizer, za čiju nabavku su ugovori također u završnoj fazi, jer je cilj vakcinisati što veći broj građana Federacije BiH

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas s ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o nabavci vakcina i izgradnji Bloka 7.

 

Kada je riječ o pregovorima za nabavku vakcina protiv koronavirusa, premijer Novalić je upoznao kineskog ambasadora s naporima koje nadležni predstavnici Federacije BiH kontinuirano ulažu kako bi se u što skorijem roku nabavila veća količina doza vakcina za potrebe građana u FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanje tržišta pokazali, da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i dogovore. Federacija BiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane, te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja.

 

Naglasio je i da Federacija BiH potpisivanjem ovog ugovora neće odustati od direktne nabavke vakcina Sputnik i Pfizer, za čiju nabavku su ugovori također u završnoj fazi, jer je cilj vakcinisati što veći broj građana Federacije BiH.

 

Prevencija i kontrola su najbolji način suzbijanja širenja pandemije i njenih posljedica, složni su sagovornici, a vakcinacija je najbrži način zaštite onog najbitnijeg, zdravlja građana.

 

Ambasador Ping je istakao da kineska vlada podržava ostvarenu saradnju, te kako je i pored potrebe za vakcinacijom svojih građana, njihovo opredjeljenje da je kineska vakcina javno dobro svih ljudi.  

 

Tokom susreta premijer i ambasador su razmijenili i informacije o projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade FBiH da se ovaj projekt implementira, te istakao da je u okviru svojih nadležnosti Federalna vlada ispoštovala sve korake kako bi došlo do realizacije ovog značajnog energetskog projekta.

 

Konstatovano je da sve uključene strane zajedničkim doprinosom i dodatnim konsultacijama trebaju pronaći najbolje rješenje za provedbu ovog projekta, a time i doprinijeti energetskoj stabilnosti.  

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!