Predsjedavajući Predsjedništva BiH protiv njemačkog diplomate

Dodik: Republika Srpska ne prihvata imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika

Front30.05.21, 18:26h

Dodik: Republika Srpska ne prihvata imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika
Dodik je rekao da je Savjet za provođenje mira blefirajući nešto navodno imenovao, ocijenivši da je riječ o neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska (RS) ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

 

Dodik je rekao da je Savjet za provođenje mira blefirajući nešto navodno imenovao, ocijenivši da je riječ o neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja.

 

“Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije”, rekao je Dodik.

 

On je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Schmidta jer, navodi Dodik, on nije formalno ni imenovan.

 

“Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom visokom predstavniku krijući se da je to Nijemac iza koga bi navodno trebalo da stoji Njemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije uredu, niste upravu, lažete, blefirate i petljate”, rekao je Dodik.

 

On je poručio da Republika Srpska neće da pristane na takvo “blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika”.

 

“Nema ni Savjeta bezbjednosti u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli. Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba da postoji kao zemlja”, rekao je Dodik.

 

On je ocijenio da na arogantan, nepošten, kriminalan način pokušavaju da izvrgnu ruglu mređunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da, navodno, imenuju nekoga koji bi došao u ime njih da nešto radi.

 

“Taj neko može da radi u ime njih, a što se tiče nas neće da radi”, rekao je Dodik.

 

On je ocijenio da je ovo najbolji dokaz da međunarodna zajednice ne vjeruje u BiH.

 

“Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira”, rekao je Dodik i poručio da je na ovom imenovanju pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava.

 

U javnom diskursu već se koristi termin imenovan, kaže Dodik i dodaje da Schmidt nije imenovan.

 

“To je pokušaj imenovanja, to je blef ‘ako prođe, prođe'”, rekao je Dodik.

 

On je naglasio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela zaključke koji su, kako je rekao, veoma precizni i jasni.

 

“Naravno da možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku pod uslovom da se poštuje procedure za njegov izbor i imenovanje. Ukoliko to ne bude, naravno da nećemo prihvatiti ni jedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali da naprave”, rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, “oni uporno krše međunarodno pravo i ne mogu da se pozivaju na vladavinu prava”.

 

 

(BHRT; DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još