FOTO&VIDEO/ U Galeriji 'Preporod'

Otvorena izložba 'Diplomatski put Alije Izetbegovića': Fotografije i dokumenti iz privatne arhive prvi put pred javnošću

Kultura28.05.21, 15:39h

Otvorena izložba 'Diplomatski put Alije Izetbegovića': Fotografije i dokumenti iz privatne arhive prvi put pred javnošću
Izložbu čini 30 panoa i podijeljena je na tri hronološke faze: to je predratni period, period agresije i period diplomatskog djelovanja prvog predsjednika Predsjedništva BiH. U okviru izložbe prikazano je više od stotinu fotografija i dokumenata koji su preuzeti iz privatne arhive predsjednika Izetbegovića, kazala je Berberović-Dizdarević

 

Dokumentarna izložba fotografija i dokumenata "Diplomatski put Alije Izetbegovića“, u organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" i u saradnji sa BZK “Preporod”, otvorena je danas u Galeriji "Preporod“.

 

U okviru izložbe prikazan je rad Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije Republike Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

 

fna-izlozba-alija-izetbegovic

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je ovom prilikom istakao da je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

 

-Alija Izetbegović je bio na čelu Bosne i Hercegovine kada je bilo najteže - kazao je Džaferović, istakavši da je Alija Izebegović bio na čelu države u vremenu osiguranja nezavisnosti BiH, njenog međunarodnog priznanja i u vremenu odbrane BiH od agresije.

 

-Pod njegovim vodstvom Bosna i Hercegovina je odbranjena od agresije i očuvana je cjelovita, demokratska Bosna i Hercegovina - poručio je Džaferović.

 

On je naglasio kako je važno da se podsjeća na aktivnosti i ostavštinu Alije Izetbegovića i kroz ovakve izložbe, te da ta intelektualna i politička ostavština treba biti afirmirana na način koji to Izetbegović zaslužuje.

 

nadja-berberovic-dizdarevic

 

Direktorica Muzeja Alija Izetbegovića Nađa Berberović-Dizdarević kazala je da izložbom ova institucija simbolično obilježava 29 godina od dana kada je Bosna i Hercegovina zvanično postala članica Ujedinjenih naroda, što se desilo 22 maja 1992. godine.

 

-Izložbu čini 30 panoa i podijeljena je na tri hronološke faze: to je predratni period, period agresije i period diplomatskog djelovanja prvog predsjednika Predsjedništva BiH. U okviru izložbe prikazano je više od stotinu fotografija i dokumenata koji su preuzeti iz privatne arhive predsjednika Izetbegovića. Što znači da su mnoge fotografije i dokumenati prvi put predstavljeni u javnosti - kazala je Berberović-Dizdarević.

 

Podsjetila je da je Alija Izetbegović ostvario čvrste diplomatske veze s liderima i sa istoka i sa zapada te da su i te aktivnosti prikazane na ovoj izložbi.

 

O ulozi predsjednika Alije Izetbegovića te značaju njegovanja kulture sjećanja, govorio je i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još