Foto/ Ko govori istinu, a ko ne

Direktorica KCUS-a 'podastrla' dokumentaciju: Šta je sve prof. dr. Asim Kurjak pitao dr. Sebiju Izetbegović na odbrani doktorata?

Hronika27.05.21, 11:25h

Direktorica KCUS-a 'podastrla' dokumentaciju: Šta je sve prof. dr. Asim Kurjak pitao dr. Sebiju Izetbegović na odbrani doktorata?
Prof. dr. Asim Kurjak tog je 11. juna 2000. bio u svojstvu mentora i predsjednika komisije za odbranu doktorata kandidatkinje mr. dr. Sebije Izetbegović. Ovo nepobitno dokazuju autentični dokumenti iz arhive Medicinskog fakulteta UNSA na kojima se nalazi i vlastoručni potpis prof. dr. Asima Kurjaka

 

Sedmični list Stav u svom aktuelnom 325. broju, koji izlazi ove sedmice, iznosi originalnu dokumentaciju s Medicinskog fakulteta UNSA u vezi sa doktorskom disertacijom prof. dr. Sebije Izetbegović.

 

U dostupnoj arhivi nalazi se i Zapisnik u kojem se jasno vidi da je mentor bio prof. dr. Asim Kurjak. Također, "Stav" je u posjedu pitanja koja je postavljao na odbrani doktorske disertacije Sebije Izetbegović i koja je kao mentor i predsjednik komisije vlastoručnim potpisom ovjerio, baš kao i Odluku da je kandidatkinja s uspjehom odbranila doktorsku disertaciju i time stekla pravo na naučni stepen doktora medicinskih nauka.

 

Prof. dr. Asim Kurjak tog je 11. juna 2000. bio u svojstvu mentora i predsjednika komisije za odbranu doktorata kandidatkinje mr. dr. Sebije Izetbegović. Ovo nepobitno dokazuju autentični dokumenti iz arhive Medicinskog fakulteta UNSA na kojima se nalazi i vlastoručni potpis prof. dr. Asima Kurjaka.

 

Uoči same odbrane, u dokumentima koji su objavljeni u 325. broju Stava, koji izlazi ove sedmice, stoji da je Naučno-nastavno vijeće fakulteta na sjednici održanoj 2. marta 2000. godine prihvatilo prijavljenu temu za doktorsku disertaciju, a na sjednici održanoj 17. maja 2000. godine prihvatilo izvještaj Komisije za ocjenu kojim je disertacija povoljno ocijenjena.

 

sebija-izetbegovic-doktorat-odbrana1

 

Kao mentor tadašnje kandidatkinje Sebije Izetbegović, prof. dr. Asim Kurjak je pred auditorijem od 300 ljudi iznio njenu biografiju, spisak radova i podatke iz koje se vidjelo da kandidat ispunjava uvjete za odbranu disertacije. Zatim je prof. dr. Asim Kurjak čitao izvod iz izvještaja o ocjeni disertacije.

 

- Pozivam kandidata da pristupi odbrani disertacije. Upozoravam ga da se njegovo izlaganje, koje treba da sadrži predmet, metod i glavne naučne rezultate disertacije, neće prekidati i da može trajati najviše 60 minuta - rekao je tada prof. dr. Asim Kurjak pred 300 ljudi.

 

Sebija Izetbegović svoje je izlaganje iznijela tog 11. juna 2000. godine u periodu od 11:12 do 11:55 sati.

 

sebija-izetbegovic-doktorat-odbrana2

 

Nakon toga je, prema redoslijedu koji je odredio prof. dr. Asim Kurjak, Komisija kandidatkinji postavljala pitanja.

 

U svojstvu članova Komisije, pitanja su postavljali prof. dr. Idriz Bukvić i doc. dr. Senad Mehmedbašić, a u svojstvu oponenta doc. dr. Jadranka Dizdarević.

 

sebija-izetbegovic-doktorat-odbrana3

 

Prof. dr. Asim Kurjak je imao dva pitanja koja je svojom rukom ispisao na službenom dokumentu i vlastoručno potpisao: Vaskularizacija septuma kao mogući uzrok ranog pobačaja? i Uloga nove tehnike trodimenzijalnog ultrazvuka u pouzdanom otkrivanju septuma uterusa?

 

sebija-izetbegovic-doktorat-odbrana4

 

Sebija Izetbegović je potom nakon kraće pauze odlučila da odmah odgovori na pitanja, što je završeno u 12.30 sati.

 

- Postupak odbrane je završen, molim Komisiju da se povuče na vijećanje - pozvao je svoje kolege prof. dr. Asim Kurjak.

 

Nakon vijećanja, predsjednik Komisije prof. dr. Asim Kurjak je svečano objavio Odluku da je kandidatkinja mr. dr. Sebija Izetbegović s uspjehom odbranila doktorsku disertaciju i time stekla pravo na naučni stepen doktora medicinskih nauka.

 

sebija-izetbegovic-doktorat-odbrana5

 

Odluku su potpisali predsjednik Komisije prof. dr. Asim Kurjak, članovi Komisije prof. dr. Idriz Bukvić i doc. dr. Senad Mehmedbašić te oponent doc. dr. Jadranka Dizdarević.

 

sebija-izetbegovic-doktorat-odbrana6

 

Doktorska disertacija prof. dr. Sebije Izetbegović uredno je zavedena u arhivi Medicinskog fakulteta UNSA i nosi naslov Operativna histeroskopija u liječenju intrauterinih nenormalnosti kao faktora bračne neplodnosti.


(Stav /DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 169

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još