Jedan od astronomskih vrhunaca u 2021. godini

Rijetki nebeski spektakl: Večeras će se vidjeti 'super cvjetni krvavi Mjesec', pomračenje će trajati 14 minuta

Zabava26.05.21, 10:04h

Rijetki nebeski spektakl: Večeras će se vidjeti 'super cvjetni krvavi Mjesec', pomračenje će trajati 14 minuta
Takozvani krvavi Mjesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja pozicionira direktno između Mjeseca i Sunca i sakriva Mjesec od sunčevih zraka

 

Ljudi iz različitih dijelova svijeta u srijedu navečer će svjedočiti rijetkom nebeskom spektaklu, jednom od astronomskih vrhunaca u 2021. godini, kada će doći do “Super cvjetnog krvavog Mjeseca”.

 

Super Mjesec u maju naziva se i “cvjetni Mjesec”, a takozvani krvavi Mjesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja pozicionira direktno između Mjeseca i Sunca i sakriva Mjesec od sunčevih zraka.

 

Upravo zbog crvenog odsjaja dobio je naziv “krvavi”, prenosi Anadolija.

 

“Kada se to dogodi, jedino svjetlo koje dopire do površine Mjeseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli zraka iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega Mjesec izgleda crven”, pojasnila je NASA, prenosi Tanjug.

 

Rezultat je “svjetlosni prsten” oko Mjeseca, za koji se još ne može predvidjeti koliko će biti crven.

 

Ovogodišnji majski super Mjesec, jedan od tri ove godine, neće se poklopiti samo s pomračenjem, već će biti i najveći super Mjesec ove godine.

 

Ovogodišnji majski super Mjesec bit će veći nego inače, jer će biti najbliži Zemlji, a naziva se cvjetnim zbog obilja cvijeća koje cvjeta u to vrijeme na Zemlji.

 

Super Mjesec će ove godine biti djelimično vidljiv svuda gdje u tom trenutku bude noć, navode u agenciji NASA, uz pojašnjenje da će u slučaju da je noć vedra u prizoru moći uživati prije svih građani dijelova Azije i Australije, SAD-a i Južne Amerike.

 

Samo pomračenje trajat će oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati, od 8:47 do 13:49 sati po Koordiniranom univerzalnom vremenu, što znači da će se u Aziji moći vidjeti predvečer, a u SAD-u u ranim jutranjim satima.

 

Za one koji neće moći golim okom pratiti pomračenje organizirana je virtuelna teleskopska projekcija.

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!