FOTO/ Čini se da ovdje nešto ne štima

Hronologija nejasnoća o karijeri Sebije Izetbegović: Supruga predsjednika SDA ne sjeća se šta je tvrdila 90-ih godina

Hronika26.05.21, 08:49h

Hronologija nejasnoća o karijeri Sebije Izetbegović: Supruga predsjednika SDA ne sjeća se šta je tvrdila 90-ih godina
Sebija Izetbegović danas tvrdi kako je početkom 90-ih godina boravila u Zagrebu zbog liječenja, odnosno da se nije školovala u glavnom gradu Republike Hrvatske. S pravom se postavlja pitanje – ako već nije studirala na Sveučilištu u Zagrebu – zbog čega je 10. augusta 1994. godine uputila Medicinskom fakultetu u Sarajevu molbu za priznavanje statusa studenta

 


Upitnost akademske i ljekarske karijere direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović postala je top tema u bosanskohercegovačkoj javnosti. Brojne nejasnoće, kontradiktorni podaci i izjave koje se ne poklapaju s pismenim tragovima ostavljaju prostor za sumnju u zakonitost diploma na osnovu kojih je karijeru gradila supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, piše Pressmedia.ba.

 

Sebija Izetbegović diplomirala je 1989. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu koji je upisala 1978. godine što znači da je fakultet završila nakon 11 godina studiranja. Fakultet je završila s prosjekom ispod 8, a koji je bio uslov za upis na magistarski studij. Za sada se sa sigurnošću može reći kako je ovo jedina informacija o akademskoj i ljekarskoj karijeri Sebije Izetbegovića, a koja nije upitna, piše Pressmedia.ba.

 

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu supruga aktuelnog predsjednika SDA odselila je u Zagreb gdje je, prema podacima iz biografije i molbama koje je 1994. godine dostavljala Univerzitetu u Sarajevu, navodno 2. marta 1993. godine upisala magistarski studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

molba-sebija-izetbegovic-fakultet1

 

I tu dolazimo do problema. Sebija Izetbegović danas tvrdi kako je početkom 90-ih godina boravila u Zagrebu zbog liječenja, odnosno da se nije školovala u glavnom gradu Republike Hrvatske. S pravom se postavlja pitanje – ako već nije studirala na Sveučilištu u Zagrebu – zbog čega je 10. augusta 1994. godine uputila Medicinskom fakultetu u Sarajevu molbu za priznavanje statusa studenta u kojoj je navela sljedeće:

 

“Upisala sam studij postdiplomske nastave 02.03.1993. god. na Sveučilištu u Zagrebu – Medicinski fakultet. Kompletna nastava – predavanja, vježbe i konsultacije kao i ispiti provedeni su na engleskom jeziku. Nažalost, zbog političkih prilika morala sam napustiti Zagreb ne položivši četiri od ukupno četrnaest ispita. Molim da mi omogućite polaganje preostalih ispita te izradu magistarskog rada. Prilažem index sa postdiplomskog studija i kratku biografiju“, napisala je Sebija Izetbegović u molbi koju je ručno potpisala 1994. godine.

 

Ako Sebija Izetbegović danas tvrdi da nije studirala u Zagrebu početkom 90-ih godina zbog čega je 1994. godine tvrdila da jeste, odnosno da u Zagrebu nije položila samo četiri ispita? Da li je ova molba, na osnovu koje joj je omogućen nastavak studiranja u Sarajevu, lažna i ako jeste, gdje je onda Sebija Izetbegović polagala ispite? Gdje se nalazi indeks sa postdiplomskog studija na Sveučilištu u Zagrebu i da li će ga Sebija Izetbegović pokazati javnosti?

 

sebija-izetbegovic-diplome

 

Druga nejasnoća koja se odnosi na magistarski studij Sebije Izetbegović jeste sama godina magistriranja. KCUS je danas na upit portala Klix.ba odgovorio kako je Sebija Izetbegović magistrirala 1998. godine međutim to se ne poklapa s uvjerenjem koje je 1996. godine izdao Medicinski fakultet u Sarajevu.

 

“Izetbegović Sebija, doktor medicine, položila je sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz Osnovi medicinskih istraživanja – Eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Uvjerenje se izdaje u svrhu prijave na konkurs”, piše u Uvjerenju koje je izdato 5. juna 1996. godine, a koje potpisuje tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu Nedžad Mulabegović.

 

mulabegovic-sebija-izetbegovic-uvjerenje

 

Dakle ostaje nejasno da li je Sebija Izetbegović, kako tvrdi danas, magistrirala 1998. godine ili 1996. godine kako je navedeno u zvaničnom uvjerenju Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Da stvar bude još konfuznija, u biografiji Sebije Izetbegović kao godina magistriranja nije navedena ni 1996., a ni 1998. – već 1992. godina, piše Pressmedia.ba. Zanimljivo je da je Sebija Izetbegović radila magistarski rad na temu ishrane sarajevskih trudnica u ratu, a da rat uopće nije provela u BiH. Postavlja se pitanje kako je direktorica KCUS-a prikupila podatke za naučno-istraživački rad (imajte na umu da govorimo o 90-im godinama).

 

Pitanje specijalizacije Sebije Izetbegović treba posmatrati odvojeno od pitanja završetka magistarskog studija. Da pojasnimo, ljekari nakon završenog fakulteta (osnovnog studija) imaju mogućnost završiti specijalizaciju za jedno od područja medicine, a Sebija Izetbegović opredijelila se za ginekologiju i akušerstvo. Specijalizacija traje četiri godine i u tom vremenskom periodu ljekari moraju raditi na klinikama kako bi stekli potrebna znanja i vještine.

 

Sebija Izetbegović danas tvrdi da je specijalizaciju dobila 1992. godine u firmi Velefarmacija u Sarajevu. Prostom matematikom može se zaključiti da je Izetbegović morala u kontinuitetu obavljati specijalistički staž od 1992. do 1996. godine. Supruga predsjednika SDA danas tvrdi da je tako bilo, odnosno da je “specijalistički staž provela u Sarajevu, gdje je i položila specijalistički ispit 1996. godine”. Međutim to se kosi s drugim njenim izjavama gdje potvrđuje da je 1993. godine boravila u Zagrebu, ali i molbom iz 1994. godine gdje tvrdi da je “upisala studij postdiplomske nastave 02. 03. 1993. god. na Sveučilištu u Zagrebu – Medicinski fakultet”. Suština je da Sebija Izetbegović fizički nije mogla biti prisutna u isto vrijeme u Zagrebu i Sarajevo, ali i Turskoj u kojoj je boravila nakon napuštanja Hrvatske. Direktorica KCUS-a napustila je Bosnu i Hercegovinu još 1992. godine tj. u istoj godini kada je dobila sepecijalizaciju u Velefarmaciji.

 

Svaki specijalizant mora imati specijalizantsku knjižicu, a koju Sebija Izetbegović očito nema – jer da ima sigurno bi je predočila javnosti. Iz naprijed navedenih podataka utemljenih na dokumentima evidentno je da se Sebija Izetbegović vratila u Sarajevo tek 1994. godine. To znači da od 1992. do 1994. godine nije obavljala specijalistički staž. Ako je specijalizaciju završila 1996. godine u Sarajevu onda se može izvući zaključak da je specijalistički staž odradila za samo dvije godine (1994.-1996.) – jer kako sama tvrdi u Zagrebu od 1992. do 1994. godine nije imala nikakvog specijalističkog staža.

 

sebija-izetbegovic-biografija

 

I ove izjave Sebije Izetbegović nikako se ne poklapaju s pisanim izjavama koje je sama davala tj. potpisivala 1996. godine. Tako je 1996. godine tvrdila da je “u toku specijalizacije provela godinu dana na Klinici Sveti duh u Zagrebu“, da je “osam mjeseci provela kao asistent na hirurškoj ginekologiji u Istanbulu“. Ako je već dio specijalističkog staža obavljala u Zagrebu i Istanbulu onda Sebija Izetbegović mora imati pisane tragove o tome jer specijalizacija se ne daje na riječ. Posebno je interesantno što Izetbegović danas za razliku od 1996. godine kategorično tvrdi sljedeće: “Nijedan dio specijalizacije nisam radila u Zagrebu“. Pitanje je zbog čega je onda 1996. tvrdila da je specijalistički staž obavljala u Zagrebu?

 

Upitnost diploma kadrova SDA koji se nalaze na ključnim pozicijama aktuelizirao je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica, a kojeg zbog falsifikovanja diploma (više njih) istražuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

 

PRESS objavljuje sve dokumente koji dokazuju istinost svakog slova napisanog u ovom tekst. Ukoliko imate volje – čitajte i upoređujte.

 

sebija-izetbegovic

 

(Pressmedia.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 188

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još