FOTO/ RAJ NA ZEMLJI

I ovo je BiH: Nestvarno lijepo, autentično, Etno selo Stanišići izgleda kao bajka iz slikovnice, a što se hrane tiče...

Nedjeljni magazin23.05.21, 18:03h

Etno Selo Stanišići osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Godinama je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Kao rezultat ove potrage nastalo je autentično planinsko selo usred semberske ravnice

 

 


Nadomak bh. granice, na izlazu iz Bijeljine, oko tri kilometra prije Pavlovića mosta, "smjestilo" se prelijepo Etno Selo Stanišići. Djeluje gotovo nestvarno, kao bajkovita priča iz slikovnice, izvan sadašnjeg vremena i prostora.


Kako ga i sami tvorci opisuju - vraća nas precima i prirodi, odmara oči i dušu uz savršen cvrkut ptica, žubor potoka i huk vodenice.


Etno Selo Stanišići osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Godinama je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Kao rezultat ove potrage nastalo je autentično planinsko selo usred semberske ravnice.


U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera.


Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

 

stanisici-11-depo


Selo čine vodenice, mljekarnik, kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi, kao i vodenica iz 1917. godine, u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevenja žita.


Mljekarnik potiče iz 1948. godine. To je zgradica za preradu mlijeka i čuvanje mliječnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Mljekarnici su bili dobro provjetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile.


Kuće pripadaju dinarskom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gdje su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju. U jednoj od kuća smještena je suvenirnica koja nudi proizvode starih zanata i domaće radinosti.

 

stanisici-19-depo


Svi objekti ove cjeline smješteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.


Duhovna cjelina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mjesta obilježenih pravoslavljem. Sa svetovnim dijelom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Krstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu koja postoji na Aljasci.


U srcu ove cjeline je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primjerak srednjevjekovne gradnje.


U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mjesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

 

stanisici-16-depo


Tu su i dva hotela, Pirg i Ras, etno kuće za odmor, kao i Wellness&Spa centar Leonida, krčma, restoran, konoba...


E, sad, ako ste ljubitelj mesa i svih vrsta mesnih specijaliteta, u gastro ponudi Etno sela Stanišići zasigurno ćete uživati. Međutim, ako očekujete da je hrana koja se nudi u skladu sa prefinjenom prirodom te poželite nešto suptilniji meni, mogli biste ostati razočarani... Uživajte u našoj fotogaleriji!

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

   


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još