Pod pokroviteljstvom NATO snaga

Novalić na vojnoj vježbi uz Asima Sarajlića: 'Ponosan sam na naše Oružane snage BiH'

Front22.05.21, 15:04h

Novalić na vojnoj vježbi uz Asima Sarajlića: 'Ponosan sam na naše Oružane snage BiH'
U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika

 

Ponosan sam na današnji događaj i sve ono što sam vidio u okviru vojne vježbe koja je održana pod pokroviteljstvom NATO snaga, kazao je danas Feni premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

 

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država danas su na poligonu Manjača organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije "Brzi odgovor 21" kojoj je prisustvovao i premijer Novalić.

 

- Iskreno, bila mi je velika čast da vidim i koliko su sposobne naše Oružane snage Bosne i Hercegovine. Moramo biti ponosni na njih - dodao je Novalić.

 

Današnjim sudionicima Dana visokih zvanica prikazan je dio zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i SAD-a na terenu, uz elemente podrške iz zraka.

 

Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

 

Vježbom "Branilac Evrope 21" šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH.

 

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju "operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još