Oglasili se saopćenjem za javnost

Imovinski karton predsjednika VSTV-a BiH: Lagumdžijin sin na lutriji dobio 50.000 KM i tim novcem je kupljen stan

Front19.05.21, 17:02h

Imovinski karton predsjednika VSTV-a BiH: Lagumdžijin sin na lutriji dobio 50.000 KM i tim novcem je kupljen stan
Iz VSTV-a preciziraju kako su tri petine stana u vlasništvu supruge predsjednika Lagumdžije, dok su dvije petine stana u vlasništvu njegovog sina

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas se oglasilo saopćenjem za javnost povodom informacija o imovini predsjednika tog regulatornog tijela Halila Lagumdžije, objavljenih u bh. medijima.

 

- Radi tačnog informisanja, želimo da javnost dodatno upoznamo sa činjenicama vezanim za određene podatke iz njegovog ličnog finansijskog izvještaja koji je dostupan na web stranici VSTV-a BiH. Naime, u vezi informacije objavljene u medijima da je predsjednik Lagumdžija u rubrici, koja se odnosi na imovinu bračnih drugova i djece, naveo dva stana i automobil Peugeot 308, želimo istaći da je riječ o jednom stanu, ne dva, kako to navode mediji i kako se zbog razdvajanja podataka o članovima porodice u samom izvještaju moralo navesti, što je dovelo do pogrešnog tumačenja - navodi se u saopćenju.

 

Iz VSTV-a preciziraju kako su tri petine stana u vlasništvu supruge predsjednika Lagumdžije, dok su dvije petine stana u vlasništvu njegovog sina.

 

Kako je navedeno na posljednjoj stranici njegovog ličnog finansijskog izvještaja, stan je kupljen novcem koji je supruga predsjednika Lagumdžije dobila od članova porodice na ime nasljednog dijela u iznosu od 40.000 KM, te novcem koji je sin predsjednika Lagumdžije dobio na Lutriji BiH, u iznosu od 50.000 KM, što je moguće provjeriti u Sparkasse banci u Goraždu.

 

- Želimo, također, istaći da, budući da članovi porodice predsjednika Lagumdžije posjeduju stan u Sarajevu, u kojem on boravi dok obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH i ranije sudije Suda Bosne i Hercegovine, od momenta kada je stan postao adaptiran i useljiv, predsjednik ne koristi naknadu za ime troškova smještaja, što se može provjeriti i u Sudu BiH gdje predsjednik Lagumdžija ostvaruje platu i sve naknade - navodi se.

 

U odnosu na ličnu imovinu predsjednika, u izvještaju navedenu kao „Nekretnine u Rudom“, iz VSTV-a pojašnjavaju da je "riječ o naslijeđu od roditelja u većinskom dijelu, cca 70.000 KM, dok je ostatak predsjednik Lagumdžija stekao naknadno".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još