Direktor Instituta za Intelektualno vlasništvo

Merdžo demantuje Magazinovića: 'Dozvole za audiovizualno reemitiranje su izdane sukladno zakonu'

Kultura19.05.21, 16:43h

Merdžo demantuje Magazinovića: 'Dozvole za audiovizualno reemitiranje su izdane sukladno zakonu'
Direktor Instituta za Intelektualno vlasništvo odbacio je insinuacije da postoje bilo kakve zloupotrebe te, kako se navodi, sva prikupljena sredstva pripadaju isključivo autorima

 

Direktor Instituta za Intelektualno vlasništvo Josip Merdžo demantirao je navode zastupnika SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saše Magazinovića vezane za ostvarivanje autorskih prava na audiovizualna djela koja se distribuiraju putem kablovske retransmisije.

 

“Sve što je rečeno na konferenciji za novinare ili putem društvenih mreža oko procedure izdavanja dozvole za audiovizualno reemitiranje je neutemeljeno. Notorna je činjenica da je dozvola izdana sukladno zakonu i da je kao takva pravomoćna, te i dalje na snazi. Nijedan sud nije ukinuo tu dozvolu, kao što to tvrdi zastupnik Magazinović. Nikakva pravna nesigurnost u ovoj oblasti ne postoji”, napisao je Merdžo u svom saopćenju za javnost.

 

Direktor Instituta za Intelektualno vlasništvo odbacio je insinuacije da postoje bilo kakve zloupotrebe te, kako se navodi, sva prikupljena sredstva pripadaju isključivo autorima.

 

“Također, moram primijetiti da su određene osobe umislile da im je dopušteno sve, pa tako i bez ikakvih argumenata blatiti, okrivljivati pa čak pozivati na diskreditiranje onih koji vam nisu po volji. Tako su u svom istupu filmski radnici, koji nemaju istinite informacije, glasno pozivali na moju diskreditaciju zbog imenovanja članova Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Moram međutim reći da u toj proceduri niti sam sudjelovao i s njom apsolutno nemam ništa ni osobno niti kao ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH”, stoji dalje u Merdžinom saopćenju.

 

Direktor Instituta za Intelektualno vlasništvo najavio je kako će “zbog izrečenih stavova i zlonamjerne diskreditacije daljnju komunikaciju po ovom pitanju obaviti njegov odvjetnik”.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!