željko komšić o sastanku brdo-brijuni

U jednom trenutku je sve pošlo u pogrešnom pravcu, uz mučnu raspravu u koju se "standardno primitivno" uključio i Dodik...

Front17.05.21, 15:41h

U jednom trenutku je sve pošlo u pogrešnom pravcu, uz mučnu raspravu u koju se
Komšić ističe da se u svom izlaganju fokusirao na ono što Evropa traži od BiH, a to je ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije

 

Suština procesa Brdo-Brijuni je da zemlje regije povuče brže prema Evropskoj Uniji, kazao je u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prisustvovao današnjem sastanku lidera ovog procesa u Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

 

Komšić ističe da se u svom izlaganju fokusirao na ono što Evropa traži od BiH, a to je ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

 

- To je ono što BiH treba, što ona treba da obavi, a taj novi, nazovimo ga uvjetno, geopolitički pristup regiji zapadnog Balkana treba iskoristiti iskoristiti na način da zemlje Evropske Unije na nas gledaju kao na svoj geopolitički interes, a ne samo da nas posmatraju kroz ono formalno, ponekad birokratsko, ispunjavanje zadataka koji se postavljaju u Briselu - kazao je.

 

Komšić tvrdi da je cijeli sastanak u jednom trenutku pošao u pogrešnom pravcu, uz na trenutke mučnu i neugodnu raspravu između predsjednika Kosova i Srbije, a "naravno", tu se uključivao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na svoj "standardno primitivan način".

 

- Ništa novo za nas, ali možda je za ove ljude bilo novo. Tako da se sastanak završio u jednoj atmosferi da Kosovo nije pristalo na tekst zajedničke izjave, što je loša stvar u cijeloj priči, jer mislim da je uloga i Slovenije i Hrvatske  trebala biti iskorištena kao "advokata zapadnog Balkana u Briselu" - zaključio je Komšić.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 129

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još