o domaćoj politici, palestini, izbornom zakonu...

Izetbegović: Iznenadilo bi me da Nikšićevu kandidaturu podrže Fahrudin Radončić ili Denis Bećirović

Front16.05.21, 09:57h

Izetbegović:  Iznenadilo bi me da Nikšićevu kandidaturu podrže Fahrudin Radončić ili Denis Bećirović
- Konaković je politički rastao dok se ta politika mogla hraniti napadima na SDA. Ali to nije dovoljno. Kratko se živi od svađa i uvreda - kazao je Izetbegović

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za Faktor govorio je, između ostalog, o kandidaturi Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića na narednim izborima, o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, o ćutolozima u SDA, ali i u međunarodnoj zajednici, a osvrnuo se i na izraelske napade na Palestince.

 

Napadi na vjernike u Al-Aqsi tokom ramazana i istjerivanje Palestinaca iz njihovih domova eskalirali su u posljednjih nekoliko dana, pa svjedočimo brutalnoj izraelskoj ofanzivi na palestinski narod. Kako komentarišete te događaje?

 

- Izrael ubrzano dovršava ono što je počeo prije 70 godina. Palestinci su zbijeni na desetak posto zemlje koja je nekad pripadala njihovim djedovima i očevima, i na tim ostacima se nastavlja teror nad njima. Grade se jevrejska naselja, otimaju im se izvori vode, ruše im se kuće, maltretiraju se na punktovima, kada se pobune bivaju izloženi brutalnim napadima nemjerljivo jače izraelske vojske.

 

Mi, Bosanci, ne možemo puno pomoći Palestincima, ali možemo izgovoriti ono što je pravično, osuditi nasilje nad njima. Tražiti da se i za njih i za Jevreje nađe održivo, srednje rješenje koje će pružiti šansu za normalan život i jednima i drugima. Mi ne možemo, ali islamske zemlje i zemlje koje drže do principa na kojima civilizacija počiva, mogu i moraju učiniti više. Brutalno, višedecenijsko nasilje nad skoro nemoćnim Palestincima je poniženje za čitav ljudski rod, a naročito za muslimane kojima bi Palestinci, kako to Sveta knjiga veli, trebali biti braća.

 

Vratit ćemo se u domaće okvire. U petak je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović pozvao svog stranačkog predsjednika Nermina Nikšića da bude kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH. Vidite li Nikšića kao kandidata ili čak kao rivala u narednoj izbornoj utrci?

 

- Teško. Vjerovatno se radi o dogovorenom ispitivanju reakcija članova SDP-a, reakcija javnosti i koalicionih partnera. Iznenadilo bi me da Nikšićevu kandidaturu podrže Fahrudin Radončić ili Denis Bećirović, kandidati koji su u proteklim izbornim ciklusima uspijevali doći do 200.000 glasova. Nikšić je posljednji put dobio nekoliko hiljada glasova, i tek putem kompenzacijskog mandata ušao u Parlamentarnu skupštinu BiH.

 

U tom se kontekstu spominje još nekoliko imena, a jedan od njih, šef stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, je izjavio da bi prihvatio tu kandidaturu, a da će njegova stranka biti najjača politička opcija.

 

- Konaković je politički rastao dok se ta politika mogla hraniti napadima na SDA. Ali to nije dovoljno. Kratko se živi od svađa i uvreda. Konaković je dobio priliku da pokaže šta zna, da pruži priliku kvalitetnim kadrovima, da svojom rukom popravi ono za što tvrdi da nije dobro ili nije dovoljno. Ovo što radi u posljednjih pola godine ja katastrofalno. Imenuju se nesposobni kadrovi, isključivo po stranačkoj i jaranskoj preferenciji. Konaković je pobjegao od direktne odgovornosti i, umjesto sebe, isturio Fortu, a vidljivih rezultata Vlade Kantona Sarajevo nema.

 

Konakovićeva nevjerovatna izjava na RTRS-u da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić "uneredio generala Armije RBiH" se materijalizovala kroz "uneređivanje" Sarajeva koje nikada nije prljavije dočekalo bajramaske praznike. Njegova zvijezda tamni brže nego se to moglo pretpostaviti.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)Komentari - Ukupno 191

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još