Izgubio bitku s koronom

Umro legendarni Đorđe Marjanović

Hronika15.05.21, 17:54h

Umro legendarni Đorđe Marjanović
"Lazarela", "Romana", i "Moje ludo srce" samo su neki od njegovih hitova

 

Legenda jugoslovenske zabavne muzike, Đorđe Marjanović, preminuo je u 89. godini života. Bio je najpopularniji tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka u SFR Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu i, po mnogima, najveća zvijezda jugoslovenske zabavne muzike.

 

Rođen je u Kučevu. Gimnaziju je završio u Požarevcu, nakon čega je u Beogradu studirao farmaciju. Pošto je zapostavio studije, novac je zarađivao istovarajući vagone na željezničkoj stanici, raznoseći mlijeko i novine, radeći kao inkasant u Radio Beogradu i statirajući u filmu „Svi na more“ i predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Prvi put je zapjevao na audiciji pjevača zabavne muzike koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pjevao na igrankama i zabavama u gradu. Prelomni trenutak dogodio se 1958. godine u Nišu. "Lazarela", "Romana", i "Moje ludo srce" samo su neki od njegovih hitova.

 

Preminuo je u toku dana od posljedica koronavirusa. 

 

(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!