dok plamti krvavi sukob

Erdogan: Digli smo glas u prošlosti protiv zvjerstava u Bosni, sad smo protiv Izraela

Front15.05.21, 12:19h

 Erdogan: Digli smo glas u prošlosti protiv zvjerstava u Bosni, sad smo protiv Izraela
Erdogan je kazao kako je Turska i tužna i bijesna zbog napada koje Izrael kao teroristička država izvodi na nevinu palestinsku djecu, žene i stare

Turski predsjednik je u poruci također komentirao aktuelnu situaciju na Bliskom istoku i napade koje izraelske snage izvode u Gazi.
 

“S istom odlučnošću se protivimo onima koji danas dižu ruku na Al-Aksu, baš kakvu smo pokazali i kada nismo dozvolili pokušaj uspostave terorističkog koridora duž naše granice sa Sirijom. Dug časti cijelog čovječanstva je da se suprotstavi agresiji koju Izrael provodi nad palestinskim gradovima i Al-Qudsom. Oni koji su nijemi ili pak otvoreno staju iza krvoprolića koje vrši Izrael trebaju znati da će jednog dana red doći i na njih. Ta teroristička država je premašila sve granice nesramno pljačkajući grad u kojem se nalaze muslimanske, kršćanske i jevrejske svetinje. Pozivamo sve zemlje i institucije da reagiraju, bez obzira na njihovu vjersku ili bilo koju drugu identifikaciju”, poručio je Erdogan.

 

Erdogan je kazao kako je Turska i tužna i bijesna zbog napada koje Izrael kao teroristička država izvodi na nevinu palestinsku djecu, žene i stare.


On je također kazao da se Turska naspram zločina u Palestini odnosi s istom pažnjom kakvu je pokazala i tokom azerbejdžanske borbe za oslobađanje okupiranih teritorija u Nagorno-Karabahu.

 

“Nećemo prihvatiti izraelske zločine, baš kao što nismo dozvolili ni podjelu Libije, kao što nismo zaboravili Somaliju kada su to svi uradili, baš kao što nismo prihvatili ni aneksiju Krima i baš kao što smo dizali glas protiv zvjerstava u prošlosti u Bosni“, kazao je Erdogan.

 

Turski predsjednik je također poručio kako će Organizacija islamske saradnje (OIC) poreći vlastitu egzistenciju ako hitno ne zauzme konkretan i efikasan stav naspram izraelskih napada u Palestini.

 

“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija mora u skladu sa odlukom Generalne skupštine poduzeti korake ka hitnom osiguranju mira i sigurnosti u Al-Qudsu“, poručio je Erdogan i dodao kako je Turska spremna aktivno podržati bilo koju inicijativu UN-a i preuzeti odgovornost za mir.

 

(PRESS, DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 102

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još