Pošiljka bila namijenjena za hrvatsko tržište

Podignuta optužica za krijumčarenje: Mevljudin u kamionu švercovao cigarete u vrijednosti većoj od milion KM

Hronika14.05.21, 09:36h

Podignuta optužica za krijumčarenje: Mevljudin u kamionu švercovao cigarete u vrijednosti većoj od milion KM
Ova zapljena jedna je od najvećih zapljena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini

 

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Mevljudina Kalača, rođenog 1977. godine u Rožaju, državljanin Crne Gore, koji se nalazi u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je 20. februara ove godine, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u Hrvatskoj.

 

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kamion su pod pratnjom provele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je uporabom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenje netržišne vrijednosti od 1.149.872,07 KM.

 

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je lišen slobode i od tada se nalazi u pritvoru.

 

Ova zapljena jedna je od najvećih zapljena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini. 

 

Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti te time počinio kazneno djelo krijumčarenje iz članka 214. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još