u 80. godini

Preminuo redatelj 'Balkanskog špijuna' Božidar Nikolić

Kultura13.05.21, 15:15h

Preminuo redatelj 'Balkanskog špijuna' Božidar Nikolić
Rođen u Nikšiću 1942. godine, a u kinematografiju je ušao tijekom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radiotelevizije Beograd

 

Jedan od najpoznatijih direktora fotografije i redatelja na prostoru bivše Jugoslavije Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini, objavila je Radiotelevizija Srbije.

 

Nikolić je kao redatelj potpisao pojedine kultne filmove poput "Balkanski špijun", „"Tri karte za Holivud", „U ime oca i sina“, a uz njegovo ime vezana je i zanimljivost da je dodijelio prvu glavnu ulogu Bradu Pittu u filmu "Tamna strana Sunca" (The Dark Side of the Sun).

 

Film je snimljen kao američko-jugoslavensko-kanadska koprodukcija, a uz Pitta su igrali Sheryll Polack, Gall Boyd, Milena Dravić i Sonja Savić.

 

Rođen u Nikšiću 1942. godine, a u kinematografiju je ušao tijekom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radiotelevizije Beograd.

 

Nikolić je vrijedio za vrlo uspješnog direktora fotigrafije, a surađivao je s redateljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.
 

(Fena/mr)