Troškovi dženaze po pravilniku

Medžlis IZ Maglaj demantuje: Zbog duga od 90 KM majka Amele M. je bila neredovni član Islamske zajednice

Hronika12.05.21, 17:04h

Medžlis IZ Maglaj demantuje: Zbog duga od 90 KM majka Amele M. je bila neredovni član Islamske zajednice
Bahrija M. je opominjala svoju kćerku, da u ime nje izmiri članarinu – a što Amela M. iz njoj znanih razloga nije uradila

 

Nakon što su portali objavili ispovijest žene iz Maglaja, stigao je demanti Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, koji u nastavku objavljujemo u cjelosti:

 

- Nakon što je u ponedjeljak, 10.5.2021. godine, Amela M. sa svog privatnog facebook-profila uz niz uvreda iznijela optužbe na račun Medžlisa Islamske zajednice Maglaj o navodnoj nepravdi koju je Medžlis učinio prilikom obračuna troškova dženaze za njenu majku r. Bahriju M., a koje su bez ikakve provjere i potpuno neprofesionalno prenijeli određeni portali, odlučili smo da uputimo javni demant zbog naših članova i mnogih dobronamjernih ljudi.

 

Žao nam je što javnost i naše članove moramo opterećivati ovim pitanjem u ovim mubarek-danima, ali to činimo zbog težine optužbi koje je iznijela Amela M. i evidentne zlonamjernosti određenih medija.

 

Žalimo i zbog sjećanja na čestitu ženu Bahriju M., koja je opominjala svoju kćerku, da u ime nje izmiri članarinu – a što Amela M. iz njoj znanih razloga nije uradila, što i sama priznaje. Da nemamo obzira spram javnosti i članova, na optužbe i uvrede koje iznosi Amela M. na račun Medžlisa, koja i nije član Islamske zajednice, ne bi se ni osvrtali, jer smo na njih odavno navikli.

 

Sva prava i obaveze članova Islamske zajednice na području Medžlisa IZ Maglaj uređuje Pravilnik o članstvu koji je usvojen u decembru 2015. godina, a koji je stupio na snagu u januaru 2016. godine (sa manjom izmjenom u aprilu 2019. godine). Pravilnik je odobren od strane nadležnih instanci Islamske zajednice i isti je krajem 2015. godine, prije stupanja na snagu, poslan na kućnu adresu svim članovima Islamske zajednice. Pored toga, u svim našim džamijama istaknut je ovaj Pravilnik (fotografija u prilogu), tako da odredbe Pravilnika o članstvu nisu nepoznanica. Od stupanja na snagu Pravilnika o članstvu (1.1.2016. godine), isti se potpuno dosljedno primjenjuje.

 

Napominjemo, prije svega, da je majka Amele M., r. Bahrija M., na dan smrti, 20.2.2021. godine imala status neredovnog člana Islamske zajednice zbog duga u iznosu od 90 KM – za neizmirenu članarinu za cijelu 2020. godinu (60 KM) i za neizmireni polugodišnji iznos za članarinu za 2021. godinu (30 KM). Zadnja uplata prije smrti r. Bahrije M. za članarinu za 2019. godinu izvršena je 10.9. 2019. godine.

 

Napominjemo da je Pravilnik o članstvu predvidio da se neredovnim članovima smatraju oni članovi čiji je dug za članarinu veći od jednogodišnjeg iznosa članarine za kategoriju kojoj pripadaju – dakle, svi oni čiji je dug za članarinu veći od 60 KM. Postoje i druge kategorije članova, pored kategorije kojoj je pripadala r. Bahrija M., koji se zadužuju drugim iznosima.

 

Svi članovi Islamske zajednice se u posebnom softveru dva puta godišnje (1. januara i 1. jula) zadužuju polugodišnjim iznosom članarine. Čak da je Pravilnik o članstvu predvidio mjesečna zaduženja, umjesto polugodišnjeg, r. Bahrija M. bi u momentu smrti imala status neredovnog člana zbog duga od 70 KM.
Dosljednost u primjeni Pravilnika opredjeljenje je Izvršnog odbora Medžlisa, kao i svih džematskih odbora, koji su bili uključeni u donošenje ovakvog Pravilnika o članstvu. Takvo opredjeljenje organa Medžlisa IZ Maglaj i dosljednost u primjeni Pravilnika omogućava funkcioniranje manjih džemata i rezultirala je činjenicom da preko 80% članova ima status redovnog člana.

 

Pravilnik o članstvu je predvidio da Medžlis IZ Maglaj svim umrlim koji su u momentu smrti imali status redovnih članova obezbijedi, bez naplaćivanja ikakve naknade (besplatno), ono što je neophodno za dženazu – uslugu gasula, kopanja kabura, uslugu klanjanje dženaze i odlaska jednog imama na kabur, te svu potrebnu opremu – tabut, daske, ćefine i bašluke.

 

Za umrle osobe koji su imali status neredovnih članova u momentu smrti, ove troškove snosi porodica umrlog, a ne Medžlis IZ Maglaj. S obzirom na činjenicu da je u momentu smrti r. Bahrija M. imala status neredovnog člana, sve troškove dženaze platila je njena porodica. Račun za obavezne usluge i opremu iznosio je 605 KM (fotografija računa je u prilogu).

 

U 2020. godini na području Medžlisa IZ Maglaj bilo je 258 umrlih osoba. Od ovog broja, 221 osoba u momentu smrti imala je status redovnog člana Islamske zajednice pa je Medžlis za sve njih platio gore navedene troškove usluge i opreme. Samo 37 umrlih osoba su bili neredovni članovi ili pripadnici Islamske zajednice. Za sve umrle osobe, svejedno kakav status imale u momentu smrti, plaćaju se ostali troškovi (prevoz, ukopno mjesto, upotreba gasulhane…), kao i neobavezne/vanredne usluge bez kojih je dženaza moguća (veći broj imama, vjerske usluge koje nisu obavezne, posmrtnice, natpisi na bašluku…).
Ilustracije radi, od 593 umrle osobe iz 2019., 2020. i 2021. godine, 507 osoba je imalo status redovnih članova. S obzirom na činjenicu da je Medžlis IZ Maglaj za sve njih finansirao ono što je Pravilnik o članstvu predvidio, prosječni troškovi dženaze redovnih članova za troškove koje ne finansira Medžlis (prevoz, ukopno mjesto, upotreba gasulhane…) iznose samo 181 KM (fotografije nekih računa u prilogu).

 

Za umrle članove koji su imali status neredovnih članova ili pripadnika Islamske zajednice, za koje porodice umrlih plaća sve troškove dženaze, prosječni troškovi dženaze za usluge i opremu iznose 585 KM (uključeni su i troškove sanduka za one koji su u ovom periodu umrli sa ili od virusa COVID-19).

 

Neobavezne usluge bez kojih je dženaza moguća (veći broj imama, vjerske usluge koje nisu obavezne, posmrtnice, natpisi na bašluku…) plaća porodica umrlog, bez obzira da li je umrli bio redovan ili neredovan član. Prosječna cijena troškova za ove neobavezne usluge, koje porodica umrlog ne mora naručiti, iznosi 247 KM (na uzorku od 593 umrle osobe).

 

Izvršni odbor Medžlisa IZ Maglaj je na prijedlog džematskih odbora u 2021. godini od plaćanja članarine oslobodio 118 osoba u stanju socijalne potrebe. Od navedenog broja, u slučaju smrti, od troškova dženaze (koje finansira Medžlis za svoje umrle redovne članove) bit će oslobođeno 29 osoba.

 

Sve one koji su zaniteresirani da se uvjere u istinitost ovih naših tvrdnji pozivamo da posjete administrativno sjedište Medžlisa IZ Maglaj, gdje će im se dati potpuni uvid u ovo pitanje.

 

Inače, Medžlis IZ Maglaj broji oko 7500 članova.

 

Nadamo se da će mediji koji su prenijeli žalbu i uvrede sa facebook profila biti toliko profesionalni da prenesu i demant zvanične institucije.

 

Esselamu alejkum!

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 112

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još