Poruka Gradonačelnice

Benjamina Karić u borbi za ćirilicu u Sarajevu: Tražit ću od izvođača radova da se vrati autentični natpis na Bistričku stanicu!

Front12.05.21, 12:56h

Benjamina Karić u borbi za ćirilicu u Sarajevu: Tražit ću od izvođača radova da se vrati autentični natpis na Bistričku stanicu!
Bistrička stanica je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i objekat od velike kulturne i historijske važnosti za Sarajevo

 

U Sarajevu su pri kraju radovi na rekonstrukciji Bistričke stanice. Međutim, ono što je primijetno je da je naziv napisan samo na latinici, dok ćiriličnog nema, iako je na starim fotografijama jasno vidljiv.

 

Tim povodom se oglasila i aktualna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.


- Iznenađena sam fotografijom natpisa sa kojeg je skinuta ćirilica sa Bistričke stanice. Tražit ću od izvođača radova da se vrati autentični natpis na latinici i ćirilici. Ćirilica i latinica su dva ravnopravna pisma u Bosni i Hercegovini - napisala je Karić.


Bistrička stanica je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i objekat od velike kulturne i historijske važnosti za Sarajevo.

 

 

 

Iz stručne službe gradonačelnice oglasili su se i zvaničnim saopćenjem koje prilažemo u nastavku.

 

Glavnim projektom rekonstrukcije i adaptacije Željezničke stanice Bistrik, predviđen je natpis na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu sa izvornim stanjem objekta.

 

Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu, te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi.

 

Trenutni natpis je zatečen i isti se neće zadržati.

 

Kalup za tekst je već pripremljen, a sljedeći korak je izrada gipsanih slova na fasadi, bojenje i vraćanje autentičnog izgleda.  

 

Gradonačelnica Benjamina Karić je postupajući društveno odgovorno, odmah tražila informacije o eventualnom propustu u obnovi ovog nacionalnog spomenika BiH, te dala nalog da se provjeri tačnost navoda u javnosti.

 

Budući muzej i turistička atrakcija glavnog bosanskohercegovačkog grada, smatra Karić, mora da bude reprezent svega što Sarajevo i Bistrik kao jedno od najstarijih naselja ovog grada, simboliziraju.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 156

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još