danas izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti

Eskalacija sukoba Izraela i Hamasa: Orile se sirene, eksplozije, palo na stotine raketa...

Front12.05.21, 07:59h

Eskalacija sukoba Izraela i Hamasa: Orile se sirene, eksplozije, palo na stotine raketa...
Posljednjih dana je više od 700 Palestinaca povrijeđeno u Jerusalemu i širom okupirane Zapadne obale

 

Izraelska vojska u srijedu je nastavila sa zračnim udarima na Pojas Gaze, a na meti je bilo nekoliko područja nakon što su rakete ispaljene iz ove palestinske teritorije pod opsadom. Navodi se kako su ovo najžešći zračni udari na Gazu od bombardiranja 2014. godine.

 

Prema posljednjim podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, poginulo je najmanje 36 Palestinaca, od kojih desetoro djece, od početka udara na Pojas kasno u ponedjeljak. Djelovanje izraelske armije je počelo nakon što je Hamas ispalio rakete iz priobalne teritorije ka Izraelu. Dodaje se kako je više od 250 Palestinaca ranjeno.

 

Od više stotina raketa koje su palestinske oružane grupe ispalile poginulo je najmanje pet osoba u Izraelu, među kojima ima djece. Raketiranje je počelo nakon isteka ultimatuma koji je Hamas dao Izraelu da obustavi sa djelovanjem sigurnosnih snaga u kompleksu džamije Al Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu nakon nekoliko dana nasilja nad Palestincima.

 

Posljednjih dana je više od 700 Palestinaca povrijeđeno u Jerusalemu i širom okupirane Zapadne obale.

 

Stanovnici Gaze evakuirali su se iz svojih domova zbog žestokih zračnih udara izraelske avijacije na nekoliko područja ove palestinske teritorije, izvještava Al Jazeera.

 

Izraelska vojska je objavila kako je gađala nekoliko meta širom Gaze, uključujući južni dio Khan Younis rano u srijedu.

 

Izraelske vlasti su u srijedu objavile kako je u raketnom napadu iz Gaze pogođen cjevovod kod Ashkelona što je izazvalo veliki požar.

 

Hamas, palestinska oružana grupa iz Gaze, najavila je udare na izraelske lokacije u znak odmazde na zračne napade na Pojas Gaze i policijske napade na palestinske vjernike u džamiji Al Aksa.

 

U srijedu ujutro, tokom izraelskih zračnih udara koji su najžešći od početka operacije u ponedjeljak, pogođeno je nekoliko stanica policije u Pojasu Gaze.

 

Al Jazeerin novinar Safwat al Kahlout iz Gaze javlja kako je „potpuno uništeno“ glavno sjedište policije u ovoj palestinskoj teritoriji.

 

Kahlout je potvrdio kako je crni bilans izraelskih udara povećan na 36 poginulih i 250 ranjenih.

 

Al Jazeeri je također javljeno kako su kuće viših komandanata Hamasa također pogođene.

 

Prema objavama na društvenim mrežama i u medijima, navodno su izraelske odbrambene snage (IDF) razmjestile svoje tenkove na južne granice sa palestinskom teritorijom Gazom, što signalizira novu fazu operacije Izraela protiv Palestinaca.

 

Izraelski i palestinski analitičari su u srijedu potvrdili kretanje tenkova kod izraelske granice.

 

Dov Waxman, analitičar sa Univerziteta California, za Al Jazeeru je kazao kako se izraelske jedinice kreću duž granice, ali još nije jasno da li je riječ o pripremama za operaciju.

 

„Ne mislim da izraelska Vlada želi pokrenuti veći kopneni upad“, rekao je, ali i upozorio kako bi situacija na terenu mogla lako izmaknuti kontroli i izazvati još više nasilja.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još