POVODOM DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Ko će prvi kleknuti pred sve nevine žrtve posljednjeg rata u BiH, poput Willyja Brandta u Varšavi?!

Front09.05.21, 11:13h

Ko će prvi kleknuti pred sve nevine žrtve posljednjeg rata u BiH, poput Willyja Brandta u Varšavi?!
Odvojimo 30 sekundi i u mislima kleknimo pred sve nevine žrtve posljednjeg rata s iskrenom namjerom da se više nikad niko u ovoj prelijepoj zemlji ne nađe u njihovom položaju - poruka je Naše stranke

 


Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, predsjendik Naše stranke Predrag Kojović objavio je saopćenje i svojevrnu poruku svima u Bosni i Hercegovini koji ni danas, 26 godina nakon okončanja rata, nisu spremni da se suoče sa prošlošću:
    

Rušenje ogromne mramorne svastike u Nirnbergu koje su izvele američke snage ili postavljanje sovjetske zastave na Rajhstag, dvije su slike koje su postale simboli pobjede nad fašizmom. I 76 godina nakon čini se da izazivaju jednako ushićenje kao te 1945. godine.


Međutim, to je bio vojni trijumf predvodnika antifašističke borbe na svjetskom planu. Suočavanje s prošlošću i zlom fašizma kod građana u zemljama iz kojih je fašizam krenuo u pohod na svijet bit će ono što će nas definitivno uvjeriti da više nikad neće povratiti snagu koju je imao krajem 30-tih godina prošloga vijeka.


Simbol tog suočavanja je klečanje Willyja Brandta u Varšavi, pred spomenikom ustanka u varšavskom getu. Desilo se to 25 godina nakon zla koje je Njemačka učinila Poljskoj. To je bio potez koji je otvorio vrata pomirenju između te dvije zemlje, ali i unutar cijele Evrope, zatim ujedinjenju Njemačke i, u konačnici, omogućio stvaranje Evropske unije.


Klečanje njemačkog kancelara trajalo je svega 30 sekundi. Toliko je bilo potrebno za najveći progres u povijesti Evrope.


Ovog 9. maja, za Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, mi u Bosni i Hercegovini moramo konačno postati svjesni da je iskreno suočavanje s prošlošću i iskreno pokajanje jedini način da budemo dio zajedničke evropske budućnosti s onima koji su s mračnim stranicama svoje prošlosti davno raščistili.


Odvojimo 30 sekundi i u mislima kleknimo pred sve nevine žrtve posljednjeg rata s iskrenom namjerom da se više nikad niko u ovoj prelijepoj zemlji ne nađe u njihovom položaju - poruka je Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još