ALARM IZ PLATFORME ZA PROGRES

Šta se dogodi kada dijete pročita 'Mein Kampf' umjesto 'Dnevnik Ane Frank'? Historija se ne oblikuje na borilištu!

Front09.05.21, 09:55h

Šta se dogodi kada dijete pročita 'Mein Kampf' umjesto 'Dnevnik Ane Frank'? Historija se ne oblikuje na borilištu!
Probudimo se i obrazujmo dok još nije kasno! Mi smo ti koji ravnodušnim posmatranjem stvarnosti oblikujemo historiju, jednako kao što riječima i djelom dajemo primjer da ta ista historija ima stabilne temelje, za dalju gradnju

 

 


Šta se dogodi kada sutra dijete pročita „Mein Kampf“ umjesto „Dnevnik Ane Frank“?!


Dogodi se da se veličaju ratni zločinci. Dogode se političke elite odgojene na modelu mržnje da vladaju javnim prostorom. Dogodi se da se odlikuju oni koji podržavaju ratne zločince, one koji mijenjaju historiju.


Jer, historija se ne oblikuje na borilištu. Ne! Ona se oblikuje kasnije, u zapisima, u knjigama, u poeziji, u pričama. A onaj koji je piše određuje njen tok.


Tako se 7.5.2021. oblikovala historija - falsifikovana historija, kada su u Banjaluci i Višegradu, Peteru Handkeu, negatoru srebreničkog genocida, uručena najviša odlikovanja entiteta Republika Srpska.


Plaforma za progres strogo osuđuje ove postupke, te poziva sve građane i zvaničnike u Bosni i Hercegovini da se probude i dignu svoj glas protiv ovog anticivilizacijskog čina. Kultura je više od pisati, više od nacrtati. Kultura nije samo hobi za usput. Kultura je ozbiljno komunikacijsko sredstvo koje u pogrešnim rukama dovodi do najvećih, ljudskih posljedica.


Rat protiv Bosne i Hercegovine nije završio 1995. godine. On i dalje traje, ali ga mi zbog svoje bahatosti i “NEkulture” ne vidimo. Rat protiv Bosne i Hercegovine se ne vodi više puškama na ratištu već preko papira i knjige. Rat protiv Bosne i Hercegovine se vodi na „non-papiru“ i „mirnim razlazom“.


Probudimo se i obrazujmo dok još nije kasno!


Drago nam je kada nam dijete bude pohvaljeno za svoj crtež, za svoju pjesmu u školi. Ali šta kada škola završi? Da li imaju primjer za pratiti? Da li smo našoj djeci u ruke stavili knjige, da li smo im čitali pravu literaturu? Da li će sutra u njihovim rukama biti knjiga ili viza?


Mi smo ti koji ravnodušnim posmatranjem stvarnosti oblikujemo historiju, jednako kao što riječima i djelom dajemo primjer da ta ista historija ima stabilne temelje, za dalju gradnju.


Zato, “budimo promjena koju želimo vidjeti u Svijetu"! - poručuje se u saopštenju Savjeta za kulturu i umjetnost Platforme za progres.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još