dokad ćemo moći tako?!

Dug BiH vrtoglavo nastavlja rasti, krajem 2020. javna zaduženost iznosila je više od 12,1 milijarde KM!

Biznis Klub08.05.21, 17:53h

 Dug BiH vrtoglavo nastavlja rasti, krajem 2020. javna zaduženost iznosila je više od 12,1 milijarde KM!
Zaduživanje se nastavlja i u ovoj godini

Dug Bosne i Hercegovine iz godine u godinu raste. Prema informaciji koja je ovih dana upućena u Parlamentarnu skupštinu BiH, na kraju 2020. godine javna zaduženost naše zemlje iznosila je više od 12,1 milijarde KM.

 

U odnosu na godinu prije, dug je povećan za 943,32 miliona KM, a u odnosu na 2011. godinu, dug je veći za oko 2,1 milijardu KM - piše Faktor.

 

Zaduživanje se nastavlja i u ovoj godini.

 

Vlada FBiH usvojila je Plan zaduživanja za 2021. godinu, te je planirano angažiranje oko dvije milijarde KM. Od toga, za finansiranje kapitalnih projekata ide 791,72 miliona KM.

 

Prema odluci o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2021. godinu, planirano je zaduženje od 843 miliona KM. Samo u prva dva mjeseca ove godine RS se zadužio četiri puta kod banaka emisijom trezorskih zapisa i obveznica putem Banjalučke berze.

 

Krajem prošlog mjeseca odjeknula je vijest o zaduženju RS-a putem Londonske berze za 375 miliona eura, a novac ide za povećanje plaća i penzija.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!