OBRAZOVANJE U IŠČAŠENOM VREMENU

Ministrica pojasnila: Zašto se otkazuje eksterna matura za učenike devetih razreda i kako će se utvrditi bodovi...

Hronika07.05.21, 19:40h

Ministrica pojasnila: Zašto se otkazuje eksterna matura za učenike devetih razreda i kako će se utvrditi bodovi...
Sve podrobnije informacije učenici mogu dobiti u školama koje pohađaju

 

 


Vlada Kantona Sarajevo primila je danas k znanju informaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, a koja se odnosi na otkazivanje eksterne mature za učenike devetih razreda osnovnih škola KS u ovoj školskoj godini.


Resorna ministrica Naida Hota Muminović obrazložila je razloge ove odluke:


- Uzeli smo u obzir  sve pedagoške razloge. Naši učenici su pohađali ovu školsku godinu u online okruženju ili po kombinovanom modelu, kao i dio prethodne školske godine. Svjesni smo, također, da je u tim okolnostima izostao faktor socijalizacije, druženja, kao i svega onoga što školski život čini boljim i relaksiranijim. Uvažili smo i epidemiološke izazove i ograničenja, u smislu okupljanja, a eksterna matura se ipak provodi pod jednakim uvjetima i u isto vrijeme. S tim u vezi, našim maturantima utvrdit će se ekvivalent bodova potrebnih za upis u srednje škole kroz upisni sistem EMIS i na taj način ćemo prevazići potrebni broj bodova od maksimalno 30, koliko je i ranije nosila eksterna matura - navela je ministrica.


Poručila da sve podrobnije informacije učenici mogu dobiti u školama koje pohađaju, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još