Nakon otkaza 13 stručnjaka

Na KCUS-u se vrši preraspodjela anesteziologa: Šta će to značiti za pacijente?

Hronika07.05.21, 12:45h

Na KCUS-u se vrši preraspodjela anesteziologa: Šta će to značiti za pacijente?
Dalje se navodi da će, kada su u pitanju interventne i dijagnostičke procedure, šef Klinike za anesteziju i reanimaciju vršiti dnevni raspored za taj dan na osnovu raspoloživog kadra

 

Šef Hirurške discipline Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Nermir Granov poslao je šefovima klinika novi raspored rada anesteziologa, piše Raport. Nakon što je čak 13 specijalista anesteziologa dalo otkaz na KCUS-u u samo jednom danu, zbog katastrofalnih uvjeta rada, loše organizacije i “malina respiratora” koji su se koristili u Posebnom respiratornom centru za liječenje covid pacijenata, Granovu i menadžmentu KCUS-a nije preostalo ništa drugo nego da naprave pregrupisanje.

 

U dopisu koji je upućen jučer popodne navodi se da je cilj nove odluke optimizacija operativnog programa sa raspoloživim kadrom. Tako se navodi da će se redovni operativni program izvoditi od 8 do 14 sati, propisuje se vrijeme dolaska hirurga i anesteziologa, obaveze šefova klinika te nalog šefa Klinike za anesteziju i reanimaciju da svaki dan rasporedi raspoložive anesteziologe za operacije planirane narednog dana.

 

dopis-granov-anesteziolozi

 

Tako se navodi da će anesteziolozi biti raspoređeni prema sljedećem planu:


 
Jedan anesteziolog koji će pokrivati salu opće i plastične hirurgije
Jedan anesteziolog će pokrivati abdominalnu
Jedan anesteziolog će utorkom, srijedom i četvrtkom pokrivati torakalnu salu
Jedan anesteziolog će pokrivati salu ORL (uho, grlo, nos) i Maksilofacijalnu
Jedan anesteziolog će pokrivati neurohirurgiju
Jedan anesteziolog će pokrivati urologiju
Jedan anesteziolog će pokrivati dječiju hirurgiju
Dva anesteziologa će pokrivati ortopediju
Jedan anesteziolog će pokrivati GAK

 

Dalje se navodi da će, kada su u pitanju interventne i dijagnostičke procedure, šef Klinike za anesteziju i reanimaciju vršiti dnevni raspored za taj dan na osnovu raspoloživog kadra.

 

Odlazak tako velikog broja ljekara jedne specijalnosti izazvao je zabrinutost među pacijentima, koji se pitaju ko će ih i kako liječiti. Iako je u saopćenju KCUS-a prije nekoliko dana naglašeno da mogu funkcionirati bez problema, bez obzira na odlazak kolega, čini se da će ipak morati pravit ozbiljne rezove u organizaciji.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još