Federalni ministar energije, rudarstva i industrije

Džindić: Zaustaviti priču o mogućem prekidu snabdijevanja plinom!

Hronika06.05.21, 13:20h

Džindić: Zaustaviti priču o mogućem prekidu snabdijevanja plinom!
Novca ima i treba ga proslijediti Energoinvestu, a iz Energoinvesta Gazpromu, čime se problem završava, kazao je rezolutno Džindić

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je zaključcima na sjednici zadužila preduzeće BH Gas da danas do 13 sati uplati novac po fakturi privrednog društva Energoinvest za isporučeni prirodni gas, kao i PDV obaveze, a da privredno društvo uplati novac Gazpromu i obaveze Upravi za indirekno oporezivanje u toku današnjeg dana.

 

Radi zaštite interesa građana i privrede, u slučaju neizvršavanja ovih zadataka, Vlada će danas preduzeti odgovarajuće mjere iz njene nadležnosti i riješiti problem.

 

To je na pres-konferenciji tokom sjednice Vlade izjavio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić povodom informacija da bi od sutra moglo doći do prekida u snabdijevanju plinom u Bosni i Hercegovini, odnosno u Federaciji BiH.

 

Džindić je kazao i da su današnji zaključci Vlade još jedna prilika - „mogu reći, posljednja opomena za oba direktora", kako je dodao, da obaveze budu izvršene danas i da agonija te informisanje javnosti o prekidu snabdijevanja plinom budu prekinuti.

 

Novca ima i treba ga proslijediti Energoinvestu, a iz Energoinvesta Gazpromu, čime se problem završava, kazao je rezolutno Džindić.

 

Prethodno je obrazoložio da je zaključkom od 8. aprila ove godine, vezano za snabdijevanje plinom, Vlada obavezala kompanije Energoinvest i BH Gas na striktno poštivanje elemenata Uredbe koja reguliše ovu oblast te na sačinjavanje sporazuma u roku od tri dana, po kojem će djelovati ubuduće s obzirom na to da je pravac snabdijevanja plinom promijenjen od Nove godine odnosno od 1. marta 2021.

 

Narednim zaključkom navedene sjednice Vlade od 8. aprila, Nadzorni odbor i uprava BH Gasa obavezani na povrat uplaćenog novca prema transportnim kompanijama "znajući da tim tokom plin neće ići", kako je obrazložio ministar.

 

Kao nastavak na tu informaciju, danas je Vlada informisana o svim aktivnostima koje su se desile od 8. aprila, prepiskama itd., te je danas  jednoglasno donijela navedene zaključke, zaključio je on na pres-konferenciji.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!