SUSRET GRADONAČELNIKA IZ FBIH I RS-A

Kako su partizanski heroji Enver Šiljak i Frida Laufer povezali Tuzlu i Gradišku

Nedjeljni magazin05.05.21, 22:00h

 Kako su partizanski heroji Enver Šiljak i Frida Laufer povezali Tuzlu i Gradišku
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, primio je u srijedu u posjetu delegaciju Grada Gradiške na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem. Kako je istaknuto ovom prilikom, ova dva grada povezuje priča o narodnom heroju Enver Šiljku i Fridi Laufer

 

Razgovarano je mogućnostima saradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma, a sve kako bi građanima kvalitet života bio bolji.

 

˝U dijelu kulturnog naslijeđa ova dva grada veže narodni heroj Enver Šiljak. Mi u Bosni i Hercegovini u odnosima među gradovima treba da potenciramo ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja. Daleko je  više onoga što nas veže. Tako možemo stvoriti sinergiju i iz ove krize se izvući kao iz ‘mutne vode’. Enver Šiljak rođen je u Gradišci, a tragično je izgubio svoj život u Tuzli. Zajedno  ljubomorno čuvamo uspomenu na narodnog heroja. To  je jako važan dio naše zajedničke tradicije koju njegujemo. Cilj nam je da taj iskreni odnos pun entuzijazma i poštovanja širimo kako bi koristili faktore razvoja˝, izjavio je gradonačelnik Imamović.

 

Prema njegovim riječima,  prirodno, kulturno naslijeđe i ljudi su glavni faktori razvoja. ˝Cilj nam je ekonomski održiv razvoj, kvalitet života i uključenost građana. Zajedno možemo razmijeniti dobre prakse i iskustva, turiste, udruženja i privrednike. Gradiška pokupi sve međunarodne  nagrade kada je u pitanju efikasnost administracije i ja im čestitam na tome˝, naglasio je Imamović.

 

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić nije krio svoje zadovoljstvo gostoprimstvom koje im je ukazano u Tuzli. ˝Uspomena prema narodnom heroju se obostrano njeguju u oba grada. Želimo da skinemo prašinu sa događaja i ličnosti, te da im odamo poštovanje. Tradiciju kulturne baštine i našeg istorijskog postojanja na ovim prostorima želimo da prenosimo i na mlađe generacije. Naš odnos u kome baštinimo našu tradiciju daje nam prostora da jedni pored drugih možemo da se razvijamo, da budemo uspješni i da sarađujemo˝, kazao je  Adžić.

 

siljak-laufer

 

Kako je istako, saradnja ova dva grada ima za cilj unaprijeđenje rada gradskih administracija kako bi što više bili u funkciji građana i privrednika. ˝Želimo da pokažemo međunarodnoj zajednici  da naše lokalne uprave mogu biti ekspeditivne i efikasne kao i njihove.  Želio bih da se zahvalnim na razmjeni iskustava u vezi međunarodnih projekata. Grad Tuzla i gradonačelnik Imamović su prepoznatljivi u mnogim međunarodnim projektima prekogranične saradnje. Gradiška ide isto tim putem. Drago mi je da smo u prilici danas da razmijenimo pozitivna iskstva i da vidimo šta možemo da popravimo u radu naših lokalnih uprava, da se posvetimo više građanim i privrednicima˝, rekao je gradonačelnik Adžić.

 


Novinar Milan Pilipović ima namjeru raditi dokumentarni film o Enveru Šiljku. ˝Tuzla i Gradiška imaju mnogo zajedničkih vrijednosti koje dijele. Jedna od bitnih su istorijski elementi u imenu Envera Šiljka, narodnog heroja Gradiške i Tuzle. Ljubavna priča Envera Šiljka je filmska priča. Jedinstvena, neobična, nesvakidašnja…Ja i moje kolege  smo zainteresovani da tu životnu priču pretvorimo u filmsku priču. Najbliže smo tome da ugradimo jednu igranu dokumentarnu varijantu u Gradišci i Tuzli sa glumcima Narodnog pozorišta Tuzla i glumcima iz Gradiške. Da novim generacijama pošaljemo jednu dobru i lijepu priču iz dva kraja koji njeguju identične vrijednosti  iz Drugog svjetskog rata, borbu za pravdu i antifašizam˝, kazao je Pilipović i dodao: ˝U smislu scenarija u dva pravca vidim izvore. Istorijski izvori i svakako knjiga ‘Slana zemlja’ Jasmina Imamovića, koja bi uz istorijske faktore dala jednu umjetničku dimenziju svega˝.

 

 

U javnosti je poznata tragična ljubavna priča između dva heroja rata Envera Šiljka i članice ilegalnog pokreta otpora u Tuzli Fride Laufer, koja je nakon odvođenja u logore pogubljena. Dok su, u lance vezanog Envera Šiljka ustaše kroz hodnike zatvora vodile na strijeljanje, on je svojoj Fridi glasno pjevao pjesmu ¨Jel ti žao što se rastajemo¨. Produkcija Depo iz Sarajeva i RTV 7 Tuzla su snimili muzički spot za ovu pjesmu. Spot je zasnovan na istinitom događaju i romanu ‘Slana zemlja’ gradonačelnika Tuzle i književnika Jasmina Imamovića, a u režiji Jasmina Durakovića.

 

(TIP.ba/DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!