Kluge se sastao s ministrom Mandićem

Direktor WHO za Evropu pohvalio BiH pa najavio: Preko 100.000 Pfizer vakcina dolazi i prije nego je planirano!

Front05.05.21, 12:50h

Direktor WHO za Evropu pohvalio BiH pa najavio: Preko 100.000 Pfizer vakcina dolazi i prije nego je planirano!
Ministar Mandić je istaknuo kako je jako bitna podrška Svjetske zdravstvene organizacije u jačanju zdravstvenog sustava naše zemlje

 

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hans Henri P. Kluge, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, danas su u Sarajevu razgovarali o nastavku i jačanju suradnje u oblasti zdravstva, te o ulozi Bosne i Hercegovine u planu za zapadni Balkan.

 

Tokom sastanka je razgovarano o prethodnom periodu borbe s COVID-19, te nabavci vakcina.

 

„Smatram da su vlasti u Bosni i Hercegovini uradile sve što je u njihovoj moći jer nitko nije bio spreman na ovu pandemiju. Zdravstveni sustav u BiH nije kolabirao, kao što je bio slučaj u većim i jačim zemljama. Borba još nije gotova, ovo je maraton koji traje i trebaju nam zdravi zdravstveni i socijalni radnici kako bismo ovo prebrodili. Bosna i Hercegovina je prva zemlja koja je osnovala krizni tim u cijeloj regiji, što želim pohvaliti“ istaknuo je Kluge, te dodao kako bi za nekoliko dana u  Bosnu i Hercegovinu trebala stići nova doza cjepiva.

 

„Preko 100.000 doza Pfizer cjepiva dolazi u Bosnu i Hercegovinu i prije nego je planirano. U narednom periodu očekujemo više isporuka, kako bi se što prije cijepile najranjivije grupe“.

 

Ministar Mandić je istaknuo kako je jako bitna podrška Svjetske zdravstvene organizacije u jačanju zdravstvenog sustava naše zemlje.

 

„Izloženi smo stalnim pritiscima, te mislim da smo sačuvali zdravstveni sustav i da još uvijek možemo odgovoriti na ovu situaciju. Potvrdili smo da je neophodna suradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kako bismo unaprijedili zdravstveni sustav. Naša suradnja će se nastaviti i na području jačanja mentalnog zdravlja, edukacije suzbijanja zaraznih bolesti i djelovanja u kriznim situacijama. Očekujemo podršku Svjetske zdravstvene organizacije u ubrzanju dostave cjepiva, kroz EU i COVAX mehanizme“, dodao je Mandić.

 

Tijekom sastanka, ministar Mandić je istaknuo da je u planu izrada Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje bi se koristila dosadašnja iskustva tijekom pandemije, otklonile zakonske prepreke, te omogućilo učinkovitije upravljanje u kriznim situacijama, a u čemu je Svjetska zdravstvena organizacija spremna dati podršku.

 

Ravnatelj SZO za Europu Hans Henri P. Kluge je naglasio i da očekuje aktivan angažman Bosne i Hercegovine u regionu u oblasti mentalnog zdravlja, imajući u vidu da je BiH lider u ovoj oblasti.

 

Čelnici SZO su pozvali predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva na samit o utjecaju COVID-19 na mentalno zdravlje, koji će u srpnju biti održan u Ateni.

 

(DEPO PORTAL/Foto: FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!