FOTO/ PREMIJERA 8. MAJA U DOMU MLADIH

'Svi marš na ples': Veliki baletni projekat inspirisan muzikom Bijelog Dugmeta uskoro u Sarajevu

Kultura04.05.21, 16:42h

Radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka

 

Ono što politika i religija razdvajaju, umjetnost spaja. Kao što je muzika dar od bogova, tako je ples dar od anđela.

 

Udruženje “Živimo Balet” u saradnji sa međunarodnim partnerima Festivalom Velenje iz Slovenije, kao i uz podršku Doma Mladih Skenderija, u sklopu plesne platforme Balkan Dance Project radi na plesnom projektu “Svi Marš na Ples”, inspirisanim vječitom muzikom Bijelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova i dramaturgiji Gorana Golovka.

 

Udruženje “Živimo Balet” aktivno se bavi promocijom plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacijom publike. Pored toga, izvršni je producent plesne platforme Balkan Dance Project za produkcije na teritoriji Bosne i Hercegovine. Više o organizaciji možete pročitati na web stranici.

 

Balkan Dance Project je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Zapadnog Balkana u namjeri da ojača, spoji i poveže plesnu scenu regiona. Ova platforma povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi njihove ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta. Na web stranici https://www.balkandanceproject.com možete pronaći više informacija o ovoj platformi.

 

Plesna predstava „Svi marš na ples“ uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pjesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka. Radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka.

 

Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj i izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti koreografije. U predstavi učestvuje bosansko-hercegovački glumac Emir Fejzić, kao i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović), Srbije (Luka Živković, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) i Slovenije (Mojca Majcen). 

 

Premijera predstave “Svi Marš na Ples” održaće se u subotu, 8. maja, u 18 sati, u Domu mladih - Skenderija, gdje ćemo simbolički obilježiti i historijsko mjesto gdje su sve poznate ex-Yu rock grupe nastupale, među kojima i Bijelo Dugme (ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, prisustvovaće određeni broj publike, a ako ne, nažalost, premijera će biti odigrana bez publike).

 

Energija izvođača, kao i njihova predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević ispred  Udruženja “Živimo balet” iz Sarajeva. 

 

Projekat je podržan od strane Festivala Velenje, Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture i Grada Skopje, Grada Sarajevo, OpćinE Centar Sarajevo, TvornicE Borovo-Vukovar, Alma Ras, TvornicE čarapa Ključ, Sarajevske pivare, kompanije Penny plus,i mnogih drugih prijatelja projekta.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!