Objavili saopćenje za javnost

Razvode se Melinda i Bill Gates: Šta će biti s Fondacijom?

Hronika04.05.21, 08:33h

Razvode se Melinda i Bill Gates: Šta će biti s Fondacijom?
U braku su bili 27 godina. Upoznali su krajem 1980-ih kada se Melinda pridružila Billovoj kompaniji Microsoft, a vjenčali su se 1994. godine. U braku su dobili troje djece, a tokom braka postali su filantropi i osnovali ogromnu zakladu Bill i Melinda Gates

 

Bill i Melinda Gates se razvode.

 

Oboje su objavili saopćenje na Twitteru u kojemu su potvrdili da je braku došao kraj.

 

"Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak", napisali su.

 

"Tokom posljednjih 27 godina odgojili smo troje nevjerovatne djece i izgradili temelj koji djeluje u cijelom svijetu kako bi omogućio svim ljudima zdrav i produktivan život. I dalje dijelimo uvjerenje u tu misiju i nastavit ćemo zajednički rad u zakladi, ali više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti u paru u sljedećoj fazi našeg života", stoji u objavi na Twitteru.

 

U braku su bili 27 godina. Upoznali su krajem 1980-ih kada se Melinda pridružila Billovoj kompaniji Microsoft, a vjenčali su se 1994. godine. U braku su dobili troje djece, a tokom braka postali su filantropi i osnovali ogromnu zakladu Bill i Melinda Gates.

 

Organizacija je potrošila milijarde u borbi protiv uzroka poput zaraznih bolesti i poticanja vakcinisanja djece.

 

Gatesovi zajedno s investitorom Warrenom Buffettom stoje iza pokreta koji poziva milijardere da se obavežu da će većinu svog bogatstva dati u dobre svrhe.

 

Bill Gates četvrta je najbogatija osoba na svijetu, prema Forbesu. Težak je 130 milijardi dolara.

 

Humanitarni rad

 

Posljednjih godinu dana, preko svoje zaklade, bračni par Gates se uključio u borbu protiv koronavirusa. Novčano su podupirali nalazak vakcina zalažući se za ravnopravnu distribuciju širom svijeta. Do decembra su donirali preko 1.75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije.

 

U martu 2020. Gates je objavio da napušta vodstvo Microsofta kako bi se više posvetio humanitarnom radu te upozoravanju na opasnost od klimatskih promjena.

 

Bill i Melinda Gates u humanitarnom radu djelovali su preko zaklade "Bill & Melinda Gates" osnovane 2000. godine u Seattleu. Zaklada je fokusirana na javno zdravlje, edukaciju i klimatske promjene. Godine 2019. tokom godina uložili su preko 36 milijardi dolara u rad svoje zaklade.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!