Majka preminule trudnice Melihe Lisak odgovorila KCUS-u

'Lagali su me... Strpali su poslije moje dijete u vreću i prijetili da ćemo u zatvor ako se sanduk otvori

Hronika03.05.21, 17:03h

'Lagali su me... Strpali su poslije moje dijete u vreću i prijetili da ćemo u zatvor ako se sanduk otvori
U Zenici je uvijek imala telefon, stalno smo se čule, pitala sam je kako je. U Sarajevu su joj oduzeli ljudska prava, ja sam njih molila dajte ako imate neki telefon. Ono što je najgore, do nje je ležao pacijent koji nema koronu, ležao je zbog proširenja vena i on nam je govorio da je Meliha dobro. Taj dan su je dovukli u krevet iz kojeg dijete nije moglo da ustane od bolova u leđima. Njen suprug je išao gore, doktorica mu je rekla da Meliha sama ustaje, ide u wc, dobro je, jede, priča Zikreta Mujdžić

 

Zikreta Mujdžić, majka Melihe Lisak (24) trudnice koja je preminula od koronavirusa u sedmom mjesecu trudnoće, reagirala je na saopćenje KCUS-a, u kojem se navodi da je pacijentica u ovu zdravstvenu ustanovu primljena u teškom stanju i da je bila životno ugrožena zbog infekcije koronavirusom.

 

- U toku boravka u Posebnom respiratornom centru sprovodilo se kompleksno, intenzivno, reanimaciono liječenje uz multidisciplinarni tim uključujući i ginekologa. Tokom hospitalizacije u PRC urađen je i RTG pluća, koji evidentno prikaže opsežno zahvaćena oba plućna krila upalom. Dana 19. aprila 2021. godine u poslijepodnevnim satima dolazi do naglog, dramatičnog pogoršanja općeg stanja u smislu hemodinamske nestabilnosti i respiratorne insuficijencije - navodi se u saopćenju KCUS-a.

 

Zikreta za portal Avaza kaže da uopće nije imala informacije o pogoršanom stanju kćerke.

 

- Mi nismo imali informacije da je loše. Stalno su govorili da je dobro, ne znam šta sada pričaju, kada je umrla - govori kroz plač Zikreta Mujdžić.

 

- Šta god sam rekla, ja se držim toga, niti tu ima laži, niti imam potrebe za svoje dijete da lažem. Ja sam svaki dan konstantno zvala. Znala sam po sat vremena da visim na telefonu, niko se ne javlja. Koga god sam nazvala prvo pitanje mi je bilo je li dobro i ima li temperaturu. Oni su nama govorili da nema temperaturu. Poslije sam pitala šta joj treba, da li ja mogu da dođem. Pitam kako je ona, vazda je bila stabilno, saturacija joj je bila dobra - govori Zikreta i dodaje da noćima ne spava.

 

U Zenici je uvijek imala telefon

 

O zdravstvenom stanju kćerke informacije je dobivala od pacijenta koji je ležao s njom u sobi. On nije imao koronu i imao je mobitel uz sebe. Najednom je premješten na drugi odjel.

 

- U Zenici je uvijek imala telefon, stalno smo se čule, pitala sam je kako je. U Sarajevu su joj oduzeli ljudska prava, ja sam njih molila dajte ako imate neki telefon. Ono što je najgore, do nje je ležao pacijent koji nema koronu, ležao je zbog proširenja vena i on nam je govorio da je Meliha dobro. Taj dan su je dovukli u krevet iz kojeg dijete nije moglo da ustane od bolova u leđima. Njen suprug je išao gore, doktorica mu je rekla da Meliha sama ustaje, ide u wc, dobro je, jede - prisjeća se ona.

 

Najviše je boli što nije uspjela da vidi Melihu i što nije imala istinite informacije o njenom zdravstvenom stanju, ma koliko bolne bile.

 

- Jednostavno su me lagali. Mogli su nam reći takvo i takvo je stanje, nemojte govoriti da je stabilno i da je dobro. To ne mogu nikad oprostiti - govori kroz suze Zikreta i dodaje:

 

- Što je najgore, strpali su moje dijete u vreću i prijetili da ćemo u zatvor ako se sanduk otvori. Čovjek koji je dovukao sanduk nam je rekao da je dobio naredbu da ćemo biti kažnjeni zatvorom, ako se sanduk otvori - kazala je.

 

Dodaje da je nikad niko nije nazvao nakon što je Meliha preminula, te da nikad ne bi dozvolila da bude priključena na "malina" respiratore.

 

- Nikad se nisu udostojili da nazovu majku kojoj je dijete umrlo. Nikad ne bih dozvolila da je stave na "malina" respiratore, trebali su me nazvati i pitati. Intubirali su je, uspavali... Navečer kad smo nazvali to su nam rekli - zaključila je Zikreta.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još