Uskrsnuće Isusa Hrista

Pravoslavni vjernici danas dočekuju najveći praznik - Vaskrs

Hronika02.05.21, 09:32h

Pravoslavni vjernici danas dočekuju najveći praznik - Vaskrs
Vaskrs se obilježava tri dana. Veliki petak (u crkvama toga dana nema službe), Velika subota i Vaskrs

 

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik Vaskrs – uskrsnuće Isusa Krista, pobjedu života nad smrću.

 

Po vjerovanju, Isus Krist je vaskrsao trećeg dana nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima "Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse".

 

S obzirom na to da se Vaskrs ove godine praznuje u vrijeme krize koronavirusa, a mjere koje vlade u čitavom svijetu pa i u BiH donose utiču na sve aspekte života, pa tako i duhovnog. Vjerski obredi reducirani.

 

Vaskrs se obilježava tri dana. Veliki petak (u crkvama toga dana nema službe), Velika subota i Vaskrs.

 

Obilježavanje počinje ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja, ali će zbog pandemije koronavirusa i mjere zabrane okupljanja, vjernici Svetu liturgiju pratiti putem medijskih servisa, iako je suština liturgije evharistija, odnosno pričešće.

 

Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko bogate trpeze sa ukusnim jelima i slatkišima, ali dječija radost je u ofarbanim jajima.

 

Kao simbol obnavljanja prirode i života, jeje je i simbol radosti za one koji ga daju, ali i koji ga primaju. Po predanju, prva jaja caru Tiberiju poklonila je Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.


(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još