Šta drugi pišu o nama

CNN u Sarajevu: Grad koji je godinama bio pod opsadom, sada se bori s drugom vrstom rata

Mediji01.05.21, 16:08h

CNN u Sarajevu: Grad koji je godinama bio pod opsadom, sada se bori s drugom vrstom rata
Novinari CNN-a su razgovarali s dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, te predstavnicima vlasti u FBiH. Milorad Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nije želio davati izjave

 

"Opsada Sarajeva trajala je godinama, sada borba grada s Covidom-19 se vuče bez kraja na vidiku" - naziv je priče koju je CNN objavio o glavnom gradu BiH. U galeriji preovladavaju fotografije groblja i mezarja. Neke su podsjetnik na izgubljene živote u ratu, neke na izgubljene živote u pandemiji.

 

“Na brdima iznad Sarajeva, hiljade jednoličnih bijelih nadgrobnih spomenika nižu se niz padine, označavajući groblja samo nekih od žrtava bosanskog rata. Oni su stalni podsjetnik na krvavi konflikt iz ranih 1990-ih koji je oduzeo živote oko 100.000 ljudi. Glavni grad BiH bio je opkoljen skoro četiri pune godine i samo u njemu je poginulo 11.000 ljudi. Sada se grad bori s drugačijom vrstom rata”, navode novinari CNN-a.

 

Ističu kako je pandemija oduzela najviše života od opsade, samo u nekoliko posljednjih mjeseci. Navode podatak da je od 1. marta do 28. aprila, 698 ljudi umrlo do korona virusa u gradu.

 

“Prosječna dnevna smrtnost je između 13 i 10 u tim mjesecima. Tokom opsade Sarajevo je imalo prosjek sedam smrtnih slučajeva dnevno, uključujući i borce, iako je doživjelo i stravične incidente s masovnim smrtnim slučajevima kao što je bombradovanje pijace 1994. godine kada je poginulo 68 osoba”, navodi se u tekstu.

 

Razgovarali su s dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, te predstavnicima vlasti u FBiH. Milorad Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nije želio davati izjave.

 

CNN donosi i svjedočenja Medihe Slatine čiji je suprug preminuo od koronavirusa, te Ramize Tahirović koja je na isti način izgubila svog nećaka. Kompletnu priču možete pročitati ovdje.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još