AKO OVIH DANA BORAVITE U PRIRODI

Šorc i papuče nikako: Iz Hitne pozivaju na oprez - vrijeme je krpelja, zmija, stršljena, osa... Šta treba raditi?

Lifestyle01.05.21, 11:19h

Šorc i papuče nikako: Iz Hitne pozivaju na oprez - vrijeme je krpelja, zmija, stršljena, osa... Šta treba raditi?
Ovo je sezona krpelja, ima ih dosta u prirodi jer je prethodni period bio kišan. Ono što je važno istaći jeste da ugriz krpelja može biti bezazlen, ali i uzročnik teških oboljenja, poput Lajmske bolesti

 


Pandemija izazvana koronavirusom u proteklih 14 mjeseci promijenila je ljudima način života, no i pored toga neki će prvomajske praznike provesti kao i prethodnih godina – u društvu familije, prijatelja.


Iako se epidemiološka situacija posljednjih sedmica u našoj zemlji polako smiruje, ljekari upozoravaju da je virus i dalje oko nas i da trebamo biti oprezni, piše Faktor.


Nije vrijeme potpunog opuštanja


Prim. dr. Tihomir Bera, dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kaže kako razumije da ljudi sa nestrpljenjem čekaju povratak normalnom načinu života, da su željni druženja, ali da još nije vrijeme potpunog opuštanja i vraćanja na staro.


- Treba biti ozbiljan, strpljiv i vjerovati da će se cijela situacija i dalje popravljati. Bilo bi u najmanju ruku neodgovorno od svih nas da dnevne izvještaje o broju novozaraženih pokvarimo nakon prvomajskih praznika. Mislim da je razmišljati na način: "Kako nam je lijepo bilo prije dvije godine za Prvi maj" je nepotrebno jer uživati u krugu porodice možemo i kod kuće. Ono što želim svima poručiti jeste, nemojte zaboraviti na familiju, komšije, prijatelje, poznanike, one koji su proteklih mjeseci, zbog COVID-19, izgubili člana porodice – naglasio je Bera.


Za one koji će slobodno vrijeme iskoristiti boraveći na otvorenom, zelenilo i čist zrak prijaju, ali iz prirode, dodaje Bera, prijete i mnoge opasnosti poput krpelja, osa, stršljena, zmija.


- Ovo je sezona krpelja, ima ih dosta u prirodi jer je prethodni period bio kišan. Ono što je važno istaći jeste da ugriz krpelja može biti bezazlen, ali i uzročnik teških oboljenja, poput Lajmske bolesti. Moj savjet je da, ukoliko osoba primijeti krpelja na koži, odmah ode do najbliže ambulante, a ne da ga sama pokušava ukloniti. Treba upisati u karton da ste imali ugriz krpelja, pa ako se jave određene tegobe, da ljekar zna kako će postupiti jer postoje specifične bolesti koje može prenijeti krpelj, a njihova manifestacija se javiti i nakon mjesec-dva – dodaje Bera.


U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS kažu kako imaju dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda.


- U slučaju ujeda zmije, odmah treba pozvati najbližu ambulantu ili Hitnu pomoć. Dok ljekar ne dođe, osobu treba smiriti, ne dati joj da hoda, a tkaninom podvezati dio iznad mjesta ujeda zmije kako se otrov ne bi dalje širio po organizmu. Isisavati mjesto ujeda nikako ne činiti – navodi Bera.


Adekvatno se odjenite


Pomoć ljekara odmah treba potražiti i u slučaju uboda ose i stršljena, naročito ako je osoba alergična na ubode insekata.


- Oni koji su alergični čuvaju se i ne zalaze u mjesta gdje insekata ima u većem broju. U slučaju uboda stršljena neki mogu imati blažu simptomatologiju alergije, no oni koji su alergični mogu imati vrlo burnu reakciju. Dok ne dođe medicinski tim, na mjesto uboda može se staviti hladna obloga, dakle tkanina natopljena u hladnu vodu – objašnjava Bera.


Za boravak u prirodi važno je adekvatno se odjenuti, a to prema riječima Bere, znači pokriti sve dijelove tijela, naročito ako ćete prolaziti kroz dublju travu gdje je mogućnost pregleda gdje i na šta stajete smanjena.


- Šorc i papuče nisu za takve uvjete. Najbolje je pokriti sve dijelove tijela, a na noge obuti adekvatne patike ili gojzerice. Kako biste tokom višesatnog boravka u prirodi izbjegli sunčanicu, glavu obavezno zaštititi šeširom ili kačketom, lice i ruke namazati zaštitnom kremom, a oči zaštititi naočalama. Uz sebe uvijek imati dovoljnu količinu tečnosti, najbolje obične izvorske vode ili prirodnog soka – kazao je Bera.


(Faktor/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!