PRAZNIK RADA - BORBA ZA SVOJA PRAVA

I radnici BiH danas na ulicama: U Sarajevu protesti, prvi pred zgradu Vlade FBiH izlaze rudari, a za njima...

Front01.05.21, 08:48h

I radnici BiH danas na ulicama: U Sarajevu protesti, prvi pred zgradu Vlade FBiH izlaze rudari, a za njima...
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine brojni će ga obilježiti na ulicama, tražeći bolje uslove u svojim radnim sredinama, na radnim mjestima

 

 

Danas je Međunarodni dan rada u svijetu. Praznik koji služi kao podsjetnik na ostvarena prava radnika.


U glavnom gradu Bosne i Hercegovine brojni će ga obilježiti na ulicama, tražeći bolje uslove u svojim radnim sredinama, na radnim mjestima, javlja N1.


Rudari prvi na ulicama


Prvi na ulice izlaze rudari. Njih oko 250. Simbolična, polusatna šetnja zaustavit će se ispred zgrade Energoinvesta, gdje je sjedište Vlade Federacije. Tu će iznijeti svoje zahtjeve.


“Stop nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika”. Nekoliko sati nakon rudara, ispred Doma sindikata u Sarajevu, krenut će oko 50 radnika metalskog sektora.


Iste zahtjeve imaju i trgovački radnici i ugostitelji. Prvomajski protestni marš kreće u podne.


“Hitno povećanje minimalne plaće s obzirom da ona stagnira godinama. Građani, radnici u ovom sektoru jedva sastavljaju kraj s krajem“.


Podršku Sindikatu trgovaca i ugostitelja pružit će i nevladina organizacija Ženski marš.


Prethodno su organizovali nekoliko protesta kada su zatražili hitne smjene nosilaca izvršne vlasti, kako u BiH, tako u Federaciji. Razlog: neadekvatan odgovor na pandemiju COVID-a, nenabavka vakcina.

 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto: Arhiv)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još