Bura oko UO Fondacije za kinematografiju

'Lagao, zloupotrijebio, oštetio budžet FBiH...' Ahmed Imamović traži smjenu Emira Hadžihafizbegovića!

Kultura28.04.21, 14:04h

'Lagao, zloupotrijebio, oštetio budžet FBiH...' Ahmed Imamović traži smjenu Emira Hadžihafizbegovića!
Ahmed Imamović zatražio da se smijeni Hadžihafizbegović iz UO Fondacije za kinematografiju. Iznio niz kriminalnih optužbi

 

Režiser Ahmed Imamović zatražio je zvanično od Vlade Federacije BiH da smijeni Emira Hadžihafizbegovića sa mjesta člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH, piše Raport.ba.

 

U zahtjevu koji je uputio Vladi FBiH navodi da Hadžihafizbegović ne ispunjava uvjete za ovu poziciju.

 

“A osobito nije ispunjavao posebni uvjet iz tačke IV b) pod tačka: 2 Javnog oglasa za imenovanje na pozicije predsjednika i članova Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju kojom je određeno da Kandidat za imenovanje na poziciju predsjednika i članova Upravnog odbora, pored ostalih uvjeta, mora ispunjavati i uvjet: “da nije na funkciji u političkoj stranci”. Kako je notorna činjenica da je imenovani i u trenutku prijave na javni oglas i u trenutku svog imenovanja, pa sve do dan danas, pozicioniran na (visokoj) funkciji u političkoj stranci, i to na funkciji člana predsjedništva političke stranke, to je očigledno i sasvim jasno da njegovo imenovanje na funkciju člana Upravnog odbora Fondacije nije zakonito. O njegovoj funkciji u političkoj stranci Vam i ne trebam nešto posebno navoditi jer Vam je to vrlo dobro poznato obzirom da ste članovi istog organa iste političke stranke”, navodi Imamović u pismu Fadilu Novaliću.

 

On je dostavio i pisanu Izjavu Hadžihafizbegovića koju je on priložio prilikom prijave na Javni oglas za imenovanje na pozicije predsjednika i članova UO Fondacije, a u svrhu dokazivanja “ispunjavanja” uvjeta tog natječaja.

 

izjava-hadzihafizbegovic

 

“Osim toga, poznato Vam je da je gospodin Emir Hadžihafizbegović i u prošlom mandatu bio u UO Fondacije. Podsjećam da je za imenovanje na funkciju predsjednika ili člana Fondacije obligatorno davanje izjave da kandidat pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljuje i da nema privatni financijski interes u Fondaciji za kinematografiju. Navedenu izjavu je gospodin Emir Hadihafizbegović dao prilikom imenovanja u UO Fondacije i u prošlom i u ovom mandatnom periodu. Međutim, suprotno onome što je izjavio 'pod punom moralnom materijalnom i krivičnom odgovornošću' gospodin Emir Hadžihafizbegović je funkciju na koju je imenovan u više navrata zlouporabio da sebi osigura direktnu imovinsku korist, a na način da je kroz Fondaciju dodjeljivao financijska sredstva za projekte u čijoj realizaciji je evidentan njegov ekonomski interes, odnosno za čiju mu je realizaciju isplaćivana novčana naknada! I o ovome Vam u prilogu ovog zahtjeva dostavljam odgovarajuće dokaze”, navodi se u pismu.

 

Na kraju zaključuje da je jasno da je “Emir Hadžihafizbegović svjesno i namjerno dao lažne izjave, odnosno lažni dokaz o ispunjavanju gore navedenih eliminatornih uvjeta za imenovanje, čime je, s ciljem da bude imenovan na funkciju člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju F BiH, izradio izjave sadržaja za koji je znao da nije istinit, te onda kod nadležnog organa ishodio i ovjeru izjave tako neistinitog sadržaja i njome se onda poslužio kao dokazom u pravnom prometu”.

 

“Iz toga dalje jasno proizlazi da je i sva imovinska korist koju je stekao obnašajući funkciju člana Upravnog odbora Fondacije u stvari stečena bez valjanog pravnog osnova, te da je u istom iznosu oštećen budžet FBiH. Osim toga, iz navedenog proizlazi i sasvim izvjesno postojanje zlouporabe položaja s jasnim ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi”, kaže Imamović u zahtjevu.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još