Kompaniju optužuju da nije ispunila ugovor

Evropska komisija pokrenula pravni postupak protiv AstraZenece

Biznis Klub28.04.21, 10:50h

Evropska komisija pokrenula pravni postupak protiv AstraZenece
Postupak je javan, sastojat će se od dva ročišta i provest će se po hitnom postupku, što znači da bi mogao biti okončan za nekoliko sedmica, saopćila je Komisija

 

Pravni postupak Evropske komisije protiv britansko-švedskog proizvođača lijekova AstraZeneca zbog isporuke vakcina pokrenut je u srijedu na prvostepenom sudu u Briselu.

 

Komisija, izvršna vlast Evropske unije, pokrenula je postupak optužujući kompaniju da nije ispunila ugovor o isporuci vakcina protiv COVID-19 i da nema "pouzdan" plan za osiguranje pravovremene isporuke.

 

Postupak je javan, sastojat će se od dva ročišta i provest će se po hitnom postupku, što znači da bi mogao biti okončan za nekoliko sedmica, saopćila je Komisija, prenosi Reuters.

 

Advokat koji zastupa AstraZenecu u pravnom slučaju koji je pokrenula Evropska unija, rekao je na ročištu u srijedu da njihov ugovor o COVID-19 ne uključuje obavezu isporuke vakcina iz svih proizvodnih pogona.

 

Advokat koji zastupa EU rekao je na prvom ročištu da je Unija tražila momentalne isporuke iz svih fabrika navedenih u ugovoru, uključujući one iz Ujedinjenog Kraljevstva.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!