IZETBEGOVIĆ PRAVI NOVU 'TROJKU'

Sto posto prevara: Efendić će izgledati kao politička spodoba u Silajdžićevom kabastom odijelu, takvih je 'puna kapa'!

Front26.04.21, 12:18h

Sto posto prevara: Efendić će izgledati kao politička spodoba u Silajdžićevom kabastom odijelu, takvih je 'puna kapa'!
Izetbegoviću teško pada da se opozicija ukrupnjava, a da on, faktički, ostaje sam sa Željkom Komšićem. Reaktiviranjem Stranke za BiH Izetbegović bi mogao oformiti svoju „trojku“ koji bi sačinjavale stranke SDA, DF i SBiH

 

 

To što su sasvim razložno portali objavili vijest da Amer Jerlagić više nije predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu nije vijest zbog Jerlagića, već zbog informacije da će novi lider ove stranke biti načelnik sarajevske općine Novi Grad, Semir Efendić, piše The Bosnia Times.


Jerlagić je za medije kazao da je podnio neopozivu ostavku na predsjedničku funkciju. I to je jedino do sada pouzdano iz ove informacije.


Pošto je Efendić u višegodišnjem sukobu sa svojom strankom – SDA, što je kulminiralo spornim izborom Fikreta Prevljaka za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, gdje je Efendić bio protukandidat, opet je najvažniji detalj ove senzacionalne vijesti.


Prenoseći ovu informaciju portal Klix se pozvao na izvore bliske načelniku Novog Grada koji potvrdili ovakav ishod smjene rukovodstva Stranke za BiH. Efendić se još nije očitovao. Ali znajući profil ovog SDA-ovog junoše koji je sebe vidio u samom vrhu stranke, pa čak i kao kandidata za člana Predsejdništva BiH, ovakav scenarij imponira njegovoj ambiciji i egu.
 

Te njegove bolesne ambicije je Bakir Izetbegović sputavao, a kad je bio primoran, prilikom izbora u stranačka tijela izbornim inženjeringom ga i diskvalificirao. Zbog ovakvog odnosa Izetbegovića Efendić je došao u sukob sa strankom koji je kulminirao spornim izborom Fikreta Prevljaka za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, gdje mu je Efendić bio protukandidat. On je kreirao aferu „Asim“ zbog čega je „prvi do Bakira“ Asim Sarajlić formalno podnio ostavke na sve stranačke funkcije.


Netom poslije ove afere Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića zbog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.


U optužnici je navedeno da se optuženi tereti da je kao učesnik u saobraćaju iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe. Istaknuto je da je Efendić 17. marta 2018. godine u popodnevnim satima, vozeći automobil Golf V i krećući se iz smjera Grbavice prema ulici Zagrebačka, na raskrsnici prednjim desnim dijelom svog automobila oborio pješaka inicijala E. S. koji je od zadobijenih povreda preminuo. Efendić je izjavio da je čudna koincidencija podizanja optužnice sa izbijanjem afere „Asim“.


Izetbegović je tih dana imao susret sa Efendićem i dozvolio mu je da se ponovo kandidira za načelnika. Pobijedio je sa vrlo tijesnim ishodom, što je svojevrsno iznenađenje jer se smatrao jednim od favorita SDA na lokalnim izborima.


Bilo je spekulacija da će Efendić pristupiti Narodu i Pravdi i da stoga njihov kandidat Adnan Delić nije žešće napado Efendića u kampanji, te da će njegovo prijateljstvo sa Aljošom Čamparom, pa i Denisom Zvizdićem, iskovano tokom afere „Asim“, prevagnuti u odluci da se pomiri sa Elmedinom Konakovićem. Ali, sva nagađanja u vezi sa kolebljivim Zvizdićem su nezahvalana. Posebno nije za očekivati da će Zvizdićev ego sebi dopustiti da mu jedan drugorazredni političar poput Efendića bude stranački šef.


Možda je na ovu temu još samo bilo važno očitovanje utemeljitelja i bivšeg predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića. On se potpuno distancirao i zanijekao bilo kakvu aktivnost po ovom pitanju. Nakon što je Silajdžić nedavno dao intervju Senadu Hadžifejzoviću, pljuštale su spekulacije kako se on vraća u politiku i da čak osniva novu stranku, što je on također morao demantirati. Tako da ostaje pitanje ko stvarno stoji iza Efendićevog namještanja za lidera Stranke za BiH.


I na tu temu su se pojavile spekulacije koje ukazuju da ovakav epilog imponira Izetbegoviću i da bi on osobno mogao aminovati takav Efendićev angažaman. Naime, Izetbegović računa da će Efendić odvući sa sobom buntovnike koji se svakodnevno roje u SDA, pa bolje da glasjau za Stranku za BiH nego za Elmedina Konakovića, koji je za sva vremena rakstrio sa SDA. Izetbegoviću teško pada da se opozicija ukrupnjava, a da on, faktički, ostaje sam sa Željkom Komšićem. Reaktiviranjem Stranke za BiH Izetbegović bi mogao oformiti svoju „trojku“ koji bi sačinjavale stranke SDA, DF i SBiH.

 

Ko bi mogao kontrolirati Efendića i garantirati da će kao lider jedne stranke prihvatiti pruženu ruku Bakira Izetbegovića?! Prije svega Efendić svoju ambiciju crpi iz vrlo dobrih odnosa sa Recepom Tayipom Erdoganom, konkretnije sa njegovim sinom Bilalom. Shvatajući koliko Erdogan ima utjecaj na Bakira Izetbegovića, odnosno na samu SDA, Efendić je vjerovao da će upravo on kao turska uzdanica jednog dana zasjesti na visoke stranačke položaje, pa čak i u neku premijersku fotelju. Nedavno je imao susret sa Erdoganom u njegovoj predsjendičkoj palati. Takvi susreti „daju krila“ skorojevićima da se odvaže vinuti u vrhove politike.


Postoji i jedna enigma na koju će Efendić morati dati odgovor, a radi se o njegovom prijateljstvu sa Hasanom Čengićem koga smatraju ideologom i mentorom grupe malezijskih studenata kojima pripada i Efendić. Na slična pitanja je morao odgovoriti i Konaković jer se spekuliralo da iza njega stoji „glavom i bradom“ Čengić. Čengića povezuju i sa bivšom A SDA, koja je konvertirala ideološki u Narodni evropski savz (NES). No, pokazalo se da ni Čengić ne može privoliti Rifata Hoaznovića kao ni Konakovića da izglade odnose sa svojom bivšom strankom i samim Bakirom Izetbegovićem. Tako da i pored utjecaja kojeg sigurno ima Čengić na Efendića u konačnici Izetbegović neće moći računati na blisku saradnju sa Efendićem.


Da rezimiramo, samo na prvi pogled Efendić je donio ozbiljnu političku odluku mijenjajući stranački dres. Osim dobrog imidža kojeg ima samo ime S za BiH, a što duguje njenom utemeljitelju Harisu Silajdžiću, ništa više nema vrijedno u toj stranci.


Zato će Efendić izgledati kao politička spodoba u kabastom odijelu Silajdžića. A takvih političkih spodoba je „puna kapa“ narodu.

 

(TBT/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još