Delegacija Grada Sarajeva odala počast žrtvama

Benjamina Karić: Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda, ali su u ovom logoru stradali i brojni Jevreji, Romi...

Front22.04.21, 18:36h

Benjamina Karić: Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda, ali su u ovom logoru stradali i brojni Jevreji, Romi...
Uime Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić, te zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Draganom Stevanovićem, odala je počast žrtvama u Jasenovcu

 

Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić odala je danas počast žrtvama u Jasenovcu, a kako je istaknuto fašizam je neprevaziđeno zlo čiju su okrutnost Sarajlije osjetile dva puta u prošlom stoljeću.

 

- Holokaust i genocid su univerzalne tragedije i zločini. Naša civilizacijska i ljudska dužnost je odati počast žrtvama i time ujedno poslati poruku koliko je važno da se podsjećamo na ovakve zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili, što je cilj ove posjete - kazala je Karić.

 

Uime Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić, te zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Draganom Stevanovićem, odala je počast žrtvama u Jasenovcu.

 

- Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda, ali su u ovom logoru smrti stradali i brojni Jevreji, Romi i svi oni koji su se usprotivili fašističkom režimu - podsjetila je Karić.

 

Kako je navela, Jasenovac i druga mjesta strašnih stradanja trebaju biti nauk da se fašizmu i zlu nikada ne smije popuštati, saopćeno je iz Odjeljenje za odnose s javnošću Gradske uprave Sarajeva.

 

- Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločini i svako treba da odgovara za zločine koje je počinio. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima trebaju se poštovati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom. Danas sam se poklonila sjenama nevinih ljudi nad kojim je počinjen najveći zločin - kazala je gradonačelnica Karić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još