Susret Okerića, Kafedžića i Larsona

Nastavljaju se aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo

Front21.04.21, 11:42h

Nastavljaju se aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo
Larson je rekao da Američka ambasada podržava sve antikorupcijske procese u Kantonu Sarajevo i da je Sarajevo primjer kako treba organizovati sistemsku borbu protiv korupcije, te da on, kao savjetnik u Uredu, upravo radi na sistemskim antikorupcijskim rješenjima

 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić i viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu Erik Larson održali su sastanak povodom nastavka aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo.

 

Okerić je naveo da je korupcija „rak-rana“ cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva i da se toj pošasti potrebno suprotstaviti, prije svega, političkom opredijeljenošću i na institucionalan način. Naglasio je veliki značaj kontinuirane podrške međunarodnih institucija, posebno Američke ambasade u BiH, u provođenju antikoruptivnih aktivnosti.

 

Angažman savjetnika Larsona u Uredu posebno ohrabruje, jer je on kroz svoj dosadašnji rad mnogo učinio za građane Bosne i Hercegovine, odlučno se suprotstavljajući raznim oblicima kriminala.

 

- Živimo za dan kada će ovaj model biti primijenjen na svim nivoima vlasti širom Bosne i Hercegovine, kako bismo unaprijedili vladavinu prava koja je centralna kategorija države i uprave. Samo se zakonskim propisivanjem antikoruptivnih mehanizama mogu postići trajni željeni efekti - rekao je Okerić.

 

Neki su zakoni, kako je dodao, već doneseni 2019. godine, poput Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika ili propisa kojima su uspostavljeni registri zaposlenih i imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, a neki su već spremni da se stave u proceduru, poput Zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije.

 

- Taj će zakon sadržavati propise o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, zatim zaštitu prijavitelja korupcije (zviždača), a u pripremi je i nova uredba o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz budžeta KS. Dodatni iskorak u transparentnosti su i uspostavljeni online registri poticaja razvoja male privrede, podsticaja u poljoprivredi, kao i transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta Kantona Sarajevo - dodao je Okerić.

 

Podsjetio je da se mnogostruko vraća svaka marka uložena u izgradnju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo. Sprečavanjem nezakonitog odlijevanja novca iz budžeta i kvalitetnim nadzorom nad implementacijom projekata akumuliraju se novčana sredstva u budžet koja će isključivo koristiti građanima.

 

 - Zato je borba protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava naše trajno opredjeljenje i postavljena je u vrh prioriteta skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. Nastavljamo još odlučnije - zaključio je Okerić.

 

Kafedžić je najavio izradu nacrta zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, koji će izraditi Ured i koji će sadržavati, između ostalog, zaštitu prijavitelja korupcije, ali i odredbe koje se odnose na viši stepen odgovornosti javnih dužnosnika u Kantonu Sarajevo.

 

Larson je rekao da Američka ambasada podržava sve antikorupcijske procese u Kantonu Sarajevo i da je Sarajevo primjer kako treba organizovati sistemsku borbu protiv korupcije, te da on, kao savjetnik u Uredu, upravo radi na sistemskim antikorupcijskim rješenjima. Larson je izrazio svoju želju i očekivanja da i drugi kantoni slijede primjer Kantona Sarajevo u kreiranju i implementaciji sistemskih antikorupcijskih rješenja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!