Preminulo 10 pacijenata

U Sarajevu novih 90 slučajeva zaraze virusom korona, oporavilo se 117 osoba

Hronika21.04.21, 11:21h

U Sarajevu novih 90 slučajeva zaraze virusom korona, oporavilo se 117 osoba
Tokom jučerašnjeg dana, preminulo je deset pacijenata od COVID-oboljenja

 

U Kantonu Sarajevo, proteklog dana, potvrđena je zaraza virusom korona kod 90 osoba, dok se u isto vrijeme 117 osoba oporavilo od infekcije tim virusom.

 

Od tog broja novozaraženih 66, odnosno 73,33 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

 

Tokom jučerašnjeg dana, preminulo je deset pacijenata od COVID-oboljenja. U posljednja 24 sata na virus korona testirane su 734 osobe.

 

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.372 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. Trenutno su 5.174 osobe u samoizolaciji.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 93. Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 155.

 

U KS trenutno su hospitalizirane 363 osobe i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 260, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 103 pacijenta.

 

Na respiratoru u KCUS-u je sedam pacijenata. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 35 pacijenata, a u Općoj bolnici osam. U protekla 24 sata s bolničkog liječenja otpuštene su 33 osobe.

 

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS obavljena su 543 pregleda pacijenata. Od toga je pet transportovano u Opću bolnicu, a osam na KCUS.

 

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je određeni broj PCR briseva - na Vrbanji 70, u Novom Gradu 69, u Semizovcu 27 i na Ilidži 22. Ukupno je uzeto 538 PCR briseva, na punktovima i Covid-ambulantama.

 

Covid-pozivni centar zabilježio je 571 poziv. Obavljena su i 232  razgovora sa pacijentima, putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

 

- Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera - saopćila je Služba za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!