Prekvalifikacija krivičnog djela

Obrat u istrazi protiv taksiste: Tužilaštvo ga sada tereti za spolni odnos s nemoćnom osobom

Hronika21.04.21, 11:07h

Obrat u istrazi protiv taksiste: Tužilaštvo ga sada tereti za spolni odnos s nemoćnom osobom
Kako se nezvanično saznaje, taksista i djevojka su u vikendici bili sami

 

U Općinskom sudu Sarajevo danas je na sjednici na kojoj je razmatran prijedlog za pritvor taksisti Mirnesu Osmanoviću (25), kojeg je djevojka prijavila za silovanje, kako nezvanično saznaje Avaz, postupajući tužilac objavio da je došlo do prekvalifikacije krivičnog djela u ovom predmetu.


Kako se nezvanično saznaje, Tužilaštvo Osmanovića više ne tereti za krivično djelo silovanje, već za spolni odnos s nemoćnom osobom.


Tužilaštvo je predložilo da se Osmanoviću odredi pritvor zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao prikriti dokaze i utjecati na svjedoke, odnosno da bi mogao ponoviti krivično djelo te zbog velikog uznemirenja javnosti.


Ovom prijedlogu usprotivila se odbrana koju zastupa advokat Aleksandar Remić.


– Protivio sam se prijedlogu za pritvor, jer utjecaj na svjedoke ne može postojati, s obzirom na to da su svi saslušani. Odbrani nije jasno zašto je navedena opasnost od ponavljanja krivičnog djela, jer on nije osuđivan i nije povratnik. Kad je u pitanju uznemirenje javnosti, taj razlog će, prema zakonu, morati otpasti, s obzirom na promjenu kvalifikacije krivičnog djela – kazao nam je advokat Remić.


Podsjećamo da je Osmanovića djevojka iz Sarajeva prijavila da ju je silovao u vikendici u Semizovcu. Žrtva je bila s prijateljicama, a taksi su pozvale u naselju Koševsko Brdo. Taksista ju je, prema njenoj izjavi, odveo u vikendicu u Semizovcu, gdje je silovao.


Kako se nezvanično saznaje, taksista i djevojka su u vikendici bili sami. Ona je, navodno, usljed konzumiranja alkohola, bila u stanju teške omamljenosti, a što je taksista iskoristio. Poslije ju je vratio na područje općine Centar Sarajevo.


Saslušano je više svjedoka, ali kako se saznaje, nijedan s njima nije bio u vikendici u Semizovcu.


Djevojka je imala vidne povrede po tijelu te je u svojoj prijavi navela da ju je osumnjičeni tukao prilikom prisiljavanja na seksualni odnos.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook