Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo krivicu

Bivši šef Sektora za reformu i evropske integracije Brano Jovičić osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije

Hronika16.04.21, 11:38h

Bivši šef Sektora za reformu i evropske integracije Brano Jovičić osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije
Po Kaznenom zakonu Distrikta koji se tada primjenjivao, on je optužen za kaznena djela primanja dara i drugih oblika koristi kao i protuzakonitog posredovanja za koja je nepravomoćno i osuđen na kaznu zatvora od dvije godine

 

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Brane Jovičića (65) za primanje dara ili drugog oblika koristi i protuzakonito posredovanje u obavljanju dužnosti predsjednika komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave u Brčkom.

 

Pred Osnovnim sudom u tom gradu, bivši šef Sektora za reformu i europske integracije u Vladi Distrikta, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

 

Brčansko Tužiteljstvo procesuira Jovičića pod optužbama da je u više navrata, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, zahtijevao i primio poklon i kakvu drugu korist da bi kandidatima omogućio uspješno polaganje ispita. Također, tereti ga se i da je nezakonito posredovao radi osiguranja uspješnog polaganja ispita prijavljenih kandidata.

 

Po Kaznenom zakonu Distrikta koji se tada primjenjivao, on je optužen za kaznena djela primanja dara i drugih oblika koristi kao i protuzakonitog posredovanja za koja je nepravomoćno i osuđen na kaznu zatvora od dvije godine.

 

Sud mu je prethodno utvrdio pojedinačne kazne od jedne godine zatvora za primanje dara, odnosno jedne godine i dva mjeseca za protuzakonito posredovanje. Jednako kao i Tužiteljstvo, optuženi ovu sudsku odluku može pobijati žalbom, stoji u priopćenju.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!