već se radi na zamjeni

Zadnje upozorenje ZZJZ, Vlada FBiH sprema smjenu Pehara

Front15.04.21, 17:31h

Zadnje upozorenje ZZJZ, Vlada FBiH sprema smjenu Pehara
Ovo upozorenje nije prvo koje je Vlada FBiH uputila na adresu ZZJZ i njegovog čelnika Davora Pehara


Vlada FBiH danas je, sve su prilike, zadnji put upozorila Zavod za javno zdravstvo FBiH da se "probudi" i počne odgovorno baviti nabavkom vakcina - pišu Vijesti.ba.

 

Naime, Vlada FBiH danas se upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) u periodu od 7. do 14. aprila 2021. Vlada zahtijeva od Zavoda za javno zdravstvo, koji je zaključkom od 8. aprila 2021. dodatno obavezan poduzimati sve aktivnosti u vezi s nabavkom vakcina, da u postupku nabavke mora imati proaktivniju ulogu, a u slučaju potrebe konačnu odluku o ugovoru će donijeti Parlament FBiH.

 

Taj zavod je zadužen da, u najkraćem roku, riješi organizaciono-tehničke, kadrovske i druge pretpostavke neophodne za uspješno i proaktivno vođenje aktivnosti na odabiru izvora nabavke, provođenja zakonskih procedura, operativno-tehnoloških pretpostavki za uvoz i distribuciju vakcina. U slučaju da je za realizaciju tih aktivnosti potrebno donošenje odluka Vlade FBiH, Zavod joj se mora promptno obratiti s prijedlogom za njihovo donošenje.

 

Ovo upozorenje nije prvo koje je Vlada FBiH uputila na adresu ZZJZ i njegovog čelnika Davora Pehara. Pehar je još ranije označen kao neko ko opstruira proces nabavke vakcina, od neodgovaranja na ponude za nabavku vakcina iz Kine, preko izbjegavanja sastanaka ad hoc tima, do odugovlačenja potpisivanja ugovora sa dobavljačima. I kada su počele pristizati prve koločine vakcina u Federaciju BiH, Zavod na čelu sa Peharom djelovao je inertno i sporo, pa je distrubucija i raspodjela nepotrebno kasnila.

 

Kako Vijesti.ba doznaju, sve je izvjesnije pokretanje smjene direktora Pehara, a prema izvorima iz Vlade FBiH, HDZ već radi na pronalaženju kadra koji bi ga zamijenio na ovoj poziciji.


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL/mr)Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još