Najodabraniji mjesec za sve muslimane svijeta

Akšamski ezani i top sa Žute tabije ozvaničili su početak ramazana

Lifestyle12.04.21, 20:16h

Akšamski ezani i top sa Žute tabije ozvaničili su početak ramazana
I ove godine muslimani s velikom tugom dočekuju mubarek mjesec ramazan, jer džamije gotovo prazne, čaršije i mahale su utihle, nema iftarske sofre oko koje se okuplja porodica, familija, komšije, prijatelji

 

S pojavom mjeseca mlađaka, hilala, s akšamskim ezanom, namazom, večeras je nastupio najodabraniji mjesec za sve muslimane svijeta - mjesec ramazan, mjesec Allahove milosti, oprosta, mjesec u kojem je Božijem poslaniku Muhammedu a.s. počela posljednja objava Allahove Riječi, Kur'an.

 

Večeras se klanja prva teravija, a prvi dan ramazanskog posta je u utorak, 13. aprila. Post traje 30 dana.

 

Za Sarajevo početak posta, sehur, je u utorak u 04.17 sati, a iftar u 19.34 sati.

 

I ove godine muslimani s velikom tugom dočekuju mubarek mjesec ramazan, jer džamije gotovo prazne, čaršije i mahale su utihle, nema iftarske sofre oko koje se okuplja porodica, familija, komšije, prijatelji.

 

Zbog pandemije Covid-19 uvedene su epidemiološke mjere, a na području Federacije BiH kretanje je dozvoljeno od 05.00 do 21.00 sati.

 

Također je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini donijela instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana, a kojima se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu s preporukama IZ u BiH i nadležnih državnih organa.

 

Poseban fokus je na čistoću džamija i higijenske uvjete u njima (dezinfekcija prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.).

 

Nalaže se otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma i dnevni namazi, te da se razmotriti potreba i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma - namaza.

 

Džuma-namaz će se klanjati 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završi namaskom dovom. Hutbu držati u skladu s ranijim instrukcijama donesenim od nadležnih organa.

 

Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravija (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata).

 

Preporučuje se da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru, te provođenje propisa iftara isključivo s članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih oragana.

 

U državama na području mešihata i bošnjačke dijaspore nadležne muftije će dati smjernice za organiziranje vjerskih aktivnosti, u skladu s prilikama u državama.

 

Rijaset će organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma u ramazanu (Lejletu-l-Bedr, Fethu-Mekke i Lejletu-l-Kadr).

 

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je uputio iskrene čestitke muslimanima, te kazao da je ramazan velika prilika za vjernike, te da budu strpljivi i plemeniti.

 

- Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života. Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovima - navodi se u poruci reisu-l-uleme.

 

Bajram-namaz je u četvrtak 13. maja 2021. godine.

 

U Kur'anu je Uzvišeni Allah uzakonio post riječima „O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da bi ste se grijeha sačuvali.” (El-Beqare,183.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!