HAFIZ BUGARI U RAMAZANSKOJ PORUCI

Ne posti sigurno onaj ko se pravom i čašću drugog mrsi, prema drugom loše misli i zlobu nosi, ko želi vlast, poziciju...

Hronika11.04.21, 13:40h

Ne posti sigurno onaj ko se pravom i čašću drugog mrsi, prema drugom loše misli i zlobu nosi, ko želi vlast, poziciju...
Postiti, između ostalog, znači – uže ega stegnuti i od svega lošeg se sustegnuti, ako želimo mir u duši dosegnuti. Ne posti sigurno onaj ko se pravom i čašću drugog mrsi, ko prema drugom loše misli i zlobu nosi te ko želi vlast, poziciju, ne dajući boljem od sebe prednost

 


Povodom predstijećeg svetog mjeseca ramazana, hafiz Sulejman Bugari uputio je ramazansku poruku svim muslimanima i čestitao mjesec posta.


Njegovu ramazansku poruku prenosimo u cijelosti, a mnogi bi se trebali zamisliti nakon što je pročitaju:


Nikad se više nije govorilo


Imenom Allah oslobađa se svaki bolestan dah od nečastivog i prezrenog. Imenom Svemilosni, sva se milost od Njega dobija, nosi i nesebično prenosi svima. Imenom Premilosni, postiže se Njegova bliskost i sa Njegovim voljenim robovima prisnost. Za Allahovog Miljenika, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe/prijatelje i za sve sljedbenike ko blagoslov moli, On Svoju milost i ljubav im dozvoli.


Svjedoci smo, nikad se više nije pisalo, a toliko se iz smislenog života ispisalo. Nikad se više nije govorilo, a toliko lošeg izgovorilo. Nikad se više nije radilo, a toliko prljavog izgradilo. Nikad se više nije vjerovalo, a toliko jedno drugo iznevjerilo. Nikad se ovoliko nije postilo, a toliko ispaštalo.


Post, post, post!!!


Postiti, između ostalog, znači – uže ega stegnuti i od svega lošeg se sustegnuti, ako želimo mir u duši dosegnuti. Ne posti sigurno onaj ko se pravom i čašću drugog mrsi, ko prema drugom loše misli i zlobu nosi te ko želi vlast, poziciju, ne dajući boljem od sebe prednost.


Današnja inteligencija izgleda da je popustila, ne posti, zato svijet ispašta!


Kada čovjek može pomoći, a neće, neka znamo da je protiv sebe i svoga, on jednostavno vara sebe i svoga, a učitelj svijeta je rekao: “Nije od nas ko vara.”


Brate, sestro, plemenita dušo, zdravim se postom uprisutnjujemo i sa našom prezentnošću upoznajemo.


Bolesti i virusi se šire, jer je naša sadašnjost bolna, prezent bolan i otrovan zato što se ne obraćamo Iscjelitelju i ne liječimo se Sveprisutnim.


Kakva nam je sadašnjost, takva nam je i budućnost…


Svemilosni u Knjizi veli: “Zapravo, čovjek želi da (grijesima) bombardira svoju budućnost.” (El-Kijameh, 5)


Braćo i sestre, u prezentu su prisutni svi darovi oba svijeta.


Molim Svemogućeg da nam omogući post kako bi zajedničke darove međusobno bezuslovno dijelili i od dominirajućeg zla se oslobodili.


Nek nama dah Ramazana otvori vrata srca i duše, pročisti, uveže i oslobodi svega što nas steže. Amin.


Ramazan šerif mubarek olsun!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još