Najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH prijedlog je SDP-a

Gradsko vijeće Sarajeva danas bira gradonačelnicu i zamjenike: Hoće li Benjamina Karić dobiti podršku?

Front08.04.21, 08:50h

Gradsko vijeće Sarajeva danas bira gradonačelnicu i zamjenike: Hoće li Benjamina Karić dobiti podršku?
Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju

 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas će u nastavku konstituirajuće sjednice birati gradonačelnika Grada Sarajeva i njegove zamjenike. Kandidatkinja za gradonačelnicu je Benjamina Karić (SDP), a za zamjenike gradonačelnika Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

 

Nakon bezuspješnog pokušaja da se izabere Bogić Bogićević za gradonačelnika Sarajeva, novi prijedlog SDP-a je Benjamina Karić.

 

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

 

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

 

Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratorice, asistentice, više asistentice i docentice. Tečno govori engleski i njemački jezik.

 

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali.

 

 Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

 

VEZANI TEKST: Hoće li Sarajevo dobiti gradonačelnicu? 'Osigurali smo 15 potpisa! Pozivamo ostale stranke i vijećnike da nam se pridruže'

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!