Reakcija iz Kabineta člana Predsjedništva BiH

Džaferović: Podaci o smrtnosti u KS demantuju dezinformacije o radu KCUS-a

Front04.04.21, 16:41h

Džaferović: Podaci o smrtnosti u KS demantuju dezinformacije o radu KCUS-a
Sistemsko širenje dezinformacija i teorija zavjera u svim državama predstavlja neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje, naročito u vremenu pandemije. Svako ko u ovakvoj situaciji radi političkih razloga svjesno širi dezinformacije i paniku, ugrožava živote pacijenata, i mora biti odgovoran pred zakonom, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića

 

Plasiranje neprovjerenih i nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi sa odgovorom zdravstvenih institucija na pandemiju koronavirusa, a kojem svjedočimo proteklih dana u bh. javnosti, predstavlja neodgovorno ponašanje prije svega prema pacijentima i njihovim porodicama kao i ljekarima koji se bore za njihove živote - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

 

U saopćenju se navodi da, u trenutku kada ulazimo u drugu godinu nezapamćene krize, širenje špekulacija s ciljem unošenja nemira i podrivanja povjerenja u zdravstvene institucije može imati koban efekat za sve nas.

 

Dodaje se da takvom društveno neodgovornom ponašanju treba stati ukraj. Zdravstvene institucije imaju zakonsku nadležnost, obavezu i profesionalnu osposobljenost da iznose tačne podatke o stanju u COVID odjeljenjima, što one i čine.

 

- Tako je Zavod za javno zdravstvo objavio juče informaciju da je najniža stopa smrtnosti u državi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. To izravno demantira dezinformacije o radu KCUS-a.

 

Sistemsko širenje dezinformacija i teorija zavjera u svim državama predstavlja neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje, naročito u vremenu pandemije. Svako ko u ovakvoj situaciji radi političkih razloga svjesno širi dezinformacije i paniku, ugrožava živote pacijenata, i mora biti odgovoran pred zakonom – navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još