NAKON DRAMATIČNOG PISMA LJEKARA

Badnjević odgovara: Šta anesteziolog mora znati pri korištenju respiratora na KCUS-u, koje je nabavila 'Srebrena malina'?

Hronika03.04.21, 17:10h

Badnjević odgovara: Šta anesteziolog mora znati pri korištenju respiratora na KCUS-u, koje je nabavila 'Srebrena malina'?
Ključno pitanje je zašto neko očekuje neke parametre od tih uređaja, kada se zna za šta su verificirani

 

 

 

Nakon anonimnog pisma u kojem je grupa doktora sa KCUS-a iznijela niz kritika na rad respiratora koje je nabavila "Srebrena malina", te infromacije da stranke "Trojke" i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić razmatraju zahtjev istražnim organima da se hitno ispitaju ove tvrdnje, oglasio se i direktor kompanije Verlab, Almir Badnjević.


Ova kompanija radila je verifikaciju navedenih respiratora, a Badnjević je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba rekao da su uređaji sigurni za korištenje za ono za šta su verificirani i dodao da tu nema nikakvih dvojbi. Međutim...


- Ono što mi čitavo vrijeme ponavljamo, je da se uređaji mogu i smiju koristiti za ono za šta je proizvođač propisao. Npr, tamo u onom pismu se navodi da aparat nema PEEP, da nema HIFH FLOW funkciju, naravno da nema, to su transportni respiratori. Valjda bi anesteziolog trebao da zna kakav uređaj i na kakvog pacijenta priključiti. Mi ni na kakav način verifikacijom ne možemo uticati niti sugerirati ljekaru, da kažemo to moraš ili ne moraš ovako koristiti - kazao je Badnjević.


Direktor Verlaba poručuju da je njihovo bilo da provjere izlazne parametre i druge stvari u skladu sa zakonom i oni su prošli to i dodaje da su ljekari trebali proći obuku i dobiti uputstvo od porizvođača za kakve se pacijente mogu koristiti.


Dodao je da je ključno pitanje zašto neko očekuje neke parametre od tih uređaja, kada se zna za šta su verificirani.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još